Els Mossos d’Esquadra han desarticulat les dues organitzacions criminals més importants de Barcelona i l’àrea metropolitana dedicades als robatoris en domicilis. Prova d’això, segons ha explicat el cap de l’Àrea d’Investigació Criminal de Barcelona, Pere Guillén, és que des que els van detenir el 5 i 6 de setembre, el nombre de denúncies per robatoris en domicilis a la ciutat han disminuït més del 50 %.

En total, la policia ha detingut 15 persones, 13 de les quals han ingressat en presó preventiva. Entre els arrestats, hi ha el “cap mafiós”, segons l’inspector, del grup que actuava principalment a Barcelona. Es tracta d’un home de 53 anys de nacionalitat georgiana amb antecedents policials a Rússia, que vivia amb una identitat falsa a Nou Barris. Segons la policia, es dedicava a dirigir els grups de lladres, planificava les línies d’actuació, intervenia si hi havia problemes de repartiment de botí i gestionava la caixa comuna en cas d’imprevistos. Per això, rebia una contraprestació econòmica de tots els grups que treballaven per a ell. Robaven joies, rellotges, ordinadors i altres dispositius electrònics i després es repartien els diners en metàl·lic que obtenien dels objectes sostrets.

Segons ha explicat l’inspector Guillén, el grup de Barcelona “tenia predilecció” per l’Eixample i la zona alta de la ciutat i es movien amb transport públic, excepte qui abandonava el domicili amb el botí que marxava en taxi. Pel que fa al “modus operandi”, els líders de les organitzacions triaven els objectius i a l’últim nivell hi havia els executors materials, que eren grups de quatre persones amb una tasca concreta. Un es dedicava a obrir els panys; l’altre, a dur-los al lloc dels fets; l’altre, a vigilar, etc.

Els Mossos atribueixen als detinguts fins a 22 robatoris, tot i que estant treballant amb objectes recuperats en els escorcolls per investigar si són els autors d’altres fets. A més, hi ha 10 presumptes lladres pendents d’arrestar.