La degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Maria Eugènia Gay, ha valorat la sentència del cas Valtònyc en una entrevista al programa ‘bàsics’. Gay ha marcat dins la normalitat judicial la sentència belga, que ha denegat l’extradició del raper mallorquí: “Crec que encara Espanya, amb el tema de l’enaltiment del terrorisme, està molt sensible. Encara tenim la ferida molt oberta i encara tardarem anys a superar-ho, però per això està Europa. Per ajudar que superem fets que altres països consideren que forma part de la llibertat d’expressió i que, per això, els magistrats és important que puguin obrir la ment i que valorin els fets des d’una altra perspectiva“.

Les clàusules terra col·lapsen el jutjat

Maria Eugènia Gay ha parlat també de l’Informe de la justícia 2018, presentat aquest dilluns, i ha subratllat que a Barcelona hi ha 20.000 demandes interposades al jutjat únic que s’ocupa de les clàusules terra. Això, segons Gay, ha provocat el col·lapse d’aquest jutjat. Per trobar-hi una solució, tenint en compte l’alt percentatge de resolucions favorables als demandants, des de l’ICAB proposen cercar acords extrajudicials.

Una altra deficiència que s’ha assenyalat en l’informe és que molts advocats del torn d’ofici no poden consultar els atestats dels Mossos quan arriben a la declaració del seu client. Un problema que, segons Gay, ja està en vies de solucionar-se.