L’Hospital del Mar ha iniciat una prova pilot que utilitza la realitat virtual per mitigar el dolor durant l’hemodiàlisi. El pacient es posa unes ulleres en tres dimensions que el distreuen durant els moments més complicats d’aquest tractament mèdic.

Marta Argilés Huguet, psicòloga de la Unitat de Nefrologia de l’Hospital del Mar, assenyala que la idea d’aquest programa va sorgir “d’observar la necessitat que hi havia de veure els pacients que anticipaven un dolor i una ansietat al moment de la punció en diàlisi”. A la prova pilot s’hi han inclòs 25 pacients i els resultats que han obtingut mostren “una disminució del dolor i de l’ansietat“, segons explica Argilés. Per tant, la psicòloga assenyala que és un bon punt de partida “per plantejar-se un projecte a gran escala”.

Atenció al dolor

El tractament d’hemodiàlisi consisteix a separar de la sang les substàncies tòxiques degut a un mal funcionament del ronyó. Higini Cao, nefròleg i responsable de la Unitat d’Hemodiàlisi de l’Hospital del Mar, assenyala que una de les problemàtiques dels pacients d’hemodiàlisi és “l’atenció al dolor”. Per tant, remarca que “hi ha una cura especial per vigilar que aquesta simptomatologia estigui ben controlada”, amb un “abordatge multidisciplinari, en què les cures d’infermeria són fonamentals”. A més, requereix un “abordatge farmacològic i psicològic” per prevenir el dolor.

Higini Cao explica que aquesta prova pilot pretén abordar la percepció anticipada del dolor i l’angoixa dels pacients que inicien els programes d’hemodiàlisi. Remarca que “el control del dolor és fonamental per obtenir un bon resultat en un programa d’hemodiàlisi” i influeix, fins i tot, en la decisió del pacient d’acceptar aquest tractament.

Eva Barbero, cap d’àrea de la Unitat d’Hemodiàlisi de l’Hospital del Mar, assenyala que la realitat virtual permet a les infermeres punxar i canviar els llocs de punció sense que els pacients notin el dolor.

Entorn “mindfulness”

Argilés explica que han fet la prova pilot “amb un entorn ‘mindfulness’, de consciència plena amb el present. D’aquesta manera, el pacients visualitzen a través de les ulleres de 3D elements com “una cascada d’aigua o una platja” i això els fa sentir “molt confortables i relaxats en aquests entorns”, segons remarca.

De fet, la psicòloga de l’Hospital del Mar explica que inicialment van provar un altre entorn que consistia en un joc d’atrapar peixos que cada cop anava a més velocitat, però el van descartar perquè van veure que provocava més estrès als pacients que sensació de relaxament.

Enric Segarra és un dels pacients que han provat l’entorn virtual durant el tractament d’hemodiàlisi. Assegura que al principi sentia “molta angúnia” però assenyala que les ulleres de 3D el distreuen i ja no nota tantes molèsties. Un dels elements que ha visualitzat és un arbre i això li ha recordat una de les seves aficions. “He plantat 1000 arbres”, remarca l’Enric, evocant un record de la seva vida.

José Díaz, psicòleg de l’empresa de realitat virtual Psious, explica que, precisament, el fet de focalitzar-se en els records és una bona manera d’aplicar la distracció, que és un dels objectius per mitigar el dolor de l’hemodiàlisi.