Una modificació del Pla General Metropolità permetrà protegir el passatge de Conradí, un carrer tradicional amagat entre les illes de la trama Cerdà. Fins ara, el planejament urbà no preveia aquest vial situat entre els carrers de Sardenya, Sicília i Rosselló i que  forma part de la història de la ciutat. Ara, això canviarà amb la modificació del PGM que també protegirà la tipologia de les edificacions del passatge: cases de planta baixa més un pis.

Protecció del passatge i les cases

El passatge de Conradí va sobreviure el pla Cerdà, però va quedar als llimbs. En el PGM de la ciutat no existeix i ara, després d’un període d’abandonament, es vol dignificar. Per això, aquesta via s’inclourà en el projecte urbanístic de la zona i, d’aquesta manera, es podrà consolidar i protegir. El conseller del districte de Gràcia, Robert Soro, explica que el “passatge estava afectat per un planejament que el que marcava era l’illa típica de Cerdà i no reconeixia ni el passatge, ni les cases” i això és el que és vol corregir.

Connexió entre els carrers de Sicília i Sardenya

El nou projecte, a més de reconèixer el passatge i protegir la fisonomia, permetrà obrir aquest històric cul-de-sac. La raó és que el pla també preveu obrir el passatge i connectar els carrers de Sicília i de Sardenya a través d’un nou pas per l’interior d’illa, on hi ha les pistes de l’Esportiu Claror. Per fer-ho, hi hauria dos accessos possibles, un per l’inici del passatge i l’altre pel final. L’accés pel final de la via es faria expropiant l’última casa del vial, el número 23.

Veïns satisfets amb el projecte

Els veïns de la zona estan satisfets amb aquest pla. Segons Paco González, de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família, és “important que es guanyi això una altra vegada com a passatge, perquè és un dels passatges més antics de Barcelona, sinó el més antic. El fet de connectar un carrer amb l’altre amb carrers més pacificats, jo penso, que és interessant”.

De moment, s’ha fet l’aprovació inicial de la modificació del PGM. L’objectiu principal és mantenir part de la història de la ciutat amb un passatge que s’amaga entre la trama Cerdà.