Les 17 entitats que componen l’Ateneu la Bòbila accepten reubicar-se en els diferents equipaments proposats per l’Ajuntament mentre durin les obres a la plaça de Sóller i al mateix ateneu. Inicialment s’oposaven a la idea de separar-se i demanaven mantenir-se unides en un mateix espai, però finalment han acceptat la proposta municipal. Tot i això, volen negociar un parell d’espais més i estudien la millor manera d’encabir les activitats coordinant-se amb la resta d’equipaments. Les obres estan previstes per al febrer i tindran una durada de 15 mesos.

Les obres a la plaça de Sóller estan a punt de començar. Els treballs també inclouran l’Ateneu la Bòbila, situat a la mateixa plaça, ja que l’equipament creixerà un pis per guanyar visibilitat i espai. Per això, les entitats volen concretar ja quan, com i on es traslladaran. Han descartat la reivindicació inicial de mantenir-se en un únic espai, ja que necessiten un equipament de mil metres quadrats i l’únic que havien trobat, l’antiga Escola Deià, està en obres. Així doncs, han acceptat la proposta de l’Ajuntament de repartir-se en diversos equipaments, molt propers entre si, com són el Centre Cívic Can Verdaguer, el Casal de Gent Gran de Maladeta i algun espai de l’Escola Palma de Mallorca. “Estem arribant ja al final del camí, ha estat dur, i ara mateix estem en aquest moment d’equiparar quines són les necessitats a la realitat que té el territori de  poder assumir l’activitat, el material, els projectes i al final l’energia -afirma Albert Villacampa, president de l’Associació de Veïns Porta- el que no volem és que es perdi l’energia o que es dispersi”.

Les entitats reclamen més espais

A la llista d’equipaments disponibles, les entitats volen afegir un parell de locals més, les seus de l’Associació de Veïns de Porta i d’AFEM (Associació de Famílies per la Salut Mental de Nou Barris). Dos espais que necessiten una actualització, com la instal·lació de wifi o climatització i que, un cop reoberts, es podrien conservar per al teixit social del barri. “L’objectiu és obrir espais al territori i consolidar-los” com a punt de trobada, segons Villacampa. “Crec que aquesta època de separació d’espais ens pot arribar a cohesionar amb altres espais que ara tenen un rol secundari però que poden agafar un paper molt important en la dinamització del territori”, afegeix. En paral·lel, també volen demanar l’ús del teatre de l’antiga Escola Deià per a casos puntuals, com a concerts o assemblees de barri.

Consens i coordinació

Tot plegat esperen assolir-lo en una reunió amb districte, la setmana vinent. Més enllà, volen que prevalgui la coordinació i el consens amb les entitats que han de rebre’ls en els diferents equipaments. Per això demanen planificació i concreció dels terminis i les condicions d’ús de cada espai.