Sant Andreu Nord guanya un espai urbanitzat de 11.400 metres quadrats a l’entorn dels carrers de Lanzarote i de la Residència. Aquesta urbanització és fruit de l’execució del Pla especial de reforma interior (PERI) d’aquesta zona, que es va aprovar fa més de 10 anys, però que no s’ha pogut executar fins ara. La urbanització ha permès habilitar diversos espais infantils i fins a 3.400 metres quadrats de zones verdes.

Plantes de gairebé tots els continents

En els nous espais verds s’han plantat una trentena d’espècies vegetals d’arreu del món i 122 arbres nous, que s’afegeixen als 25 arbres que s’han conservat pel seu valor històric o ornamental. Joan Farré, gestor de recursos naturals, destaca la gran varietat d’espècies que s’han plantat en una zona tan acotada: “Ara es tendeix a passar del model de parc amb gespa tallada a un parc amb molta més diversitat. Es busquen plantes que funcionin bé sense gaire aigua i sense gaire manteniment, per exemple diferents varietats d’herbes, sobretot herbes altes i plantes resistents a la sequera”.

Exemples de tot això són el romaní australià, amb menys olor que el mediterrani però amb una flor més vistosa. També l’arbre del pebre, comú al desert d’Atacama, Perú i Bolívia que té un fruit vermell comestible. I la borònia, una planta d’Oceania amb unes petites flors morades que tenen olor a anís. Com diu Ferré, “un parc dissenyat per a nens ha de ser estimulant, ha de tenir olors, colors i coses sorprenents com aquestes. És interessant que la gent sàpiga el que veu per donar-li valor”.

Un pla urbanístic amb 10 anys de retard

El 2005, l’Ajuntament va aprovar el PERI Lanzarote-Residencia però el projecte urbanístic obligava a expropiar diversos solars i propietats de la zona. Les expropiacions i els processos judicials que alguns propietaris van interposar van dilatar el desenvolupament del projecte en el temps. De fet, no va ser fins a la primavera del 2017 que el districte de Sant Andreu va poder començar a executar el gruix del pla. Els darrers a desocupar un dels edificis afectats va ser l’entitat Hogar Centro Castellano Leonés, que van traslladar-se a un emplaçament nou situat en la zona de Casernes de Sant Andreu a principis d’estiu. Va ser llavors quan es va enderrocar l’últim dels edificis d’aquesta àrea de Sant Andreu Nord. “Per fi s’ha pogut completar aquesta pla especial de reparcel·lació urbanística. Els veïns feia més d’una dècada que reivindicaven que es fes. L’execució del PERI ha permès alliberar metres quadrats per fer parcs, reparcel·lar els solars i urbanitzar la zona”, ha explicat la regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz.

Un projecte inacabat

La reurbanització s’ha fet al voltant dels carrers de Lanzarote, de la Residència, Gran de Sant Andreu, d’Eiximenis, de Valentí Iglésias i del passeig de Torras i Bages. L’espai urbanitzat disposa de dues àrees de jocs infantils noves i mobiliari urbà com enllumenat i 25 cadires i 17 bancs.

El PERI Residencia-Lanzarote, però, encara no està finalitzat. El proper pas serà licitar i executar la resta de les fases del projecte d’urbanització. Es farà el proper mandat i permetrà construir habitatges nous en els solars buits.