laboratori clínic fundació josep carreras

La Fundació Josep Carreras contra la leucèmia i l’Hospital de Sant Pau han presentat el projecte La fàbrica de les cèl·lules imparables, que vol trobar un remei terapèutic per curar un tipus de càncer de sang, el limfoma, que afecta el sistema limfàtic, el qual contribueix de manera principal a formar i activar el sistema de defensa del cos. Cada any es diagnostiquen de limfoma 7.500 persones a tot l’estat i és un dels 10 tipus de càncers més freqüents en adults. I, en el cas dels nens, el tercer més freqüent.

Una segona oportunitat per als malalts: el CAR-T

Els investigadors tenen previst fer el 2019 el primer assaig clínic d’immunoteràpia CAR-T d’Espanya i Europa per tractar els limfomes, que principalment són dos: el de Hodgkin, un càncer que afecta sobretot persones joves d’entre 15 i 35 anys i que en un 80 % dels casos té un bon pronòstic de tractament, i els limfomes no Hodgkin, que es caracteritzen perquè n’hi ha més de 30 tipus i habitualment són agressius. Aquests càncers s’acostumen a tractar amb quimioteràpia i radioteràpia, però en els casos en què el pacient no respon positivament al tractament s’ha de fer un trasplantament de medul·la òssia. L’assaig clínic va destinat a les persones que ja ho han provat tot i no han pogut fer remetre la malaltia.

La nova teràpia que han ideat els investigadors de Sant Pau és la que es farà amb cèl·lules CAR-T. Aquest assaig clínic es posarà en pràctica amb 10 pacients que es triaran arreu de l’estat. Actualment només hi ha dos països al món que ja l’han provat, els Estats Units i la Xina, amb resultats previs satisfactoris tot i que s’hagi provat únicament en una trentena de pacients.

Un milió d’euros per fer l’assaig clínic

La campanya La fàbrica de les cèl·lules imparables vol aconseguir recaptar, com a mínim, un milió d’euros per fer possible el desenvolupament d’aquesta prova. La investigació preveu un cost mínim de 60.000 € per cada pacient.