(ACN) L’Hospital Clínic de Barcelona ha inaugurat el nou bloc quirúrgic de l’Institut Clínic d’Oftalmologia. El nou espai, que tindrà quatre quiròfans que faran unes 30 intervencions diàries, disposarà de la tecnologia “més innovadora” per a intervencions oftalmològiques. El director general de l’Hospital Clínic, el doctor Josep Maria Campistol, assegura que aquestes noves instal·lacions són “un avenç important per a la innovació en oftalmologia”. En un futur acollirà un centre de formació connectat amb la zona de quiròfans, el Clínic Eye Training Center, que es preveu que s’acabi de construir a mitjans del 2021.

Per la seva banda, el director del CatSalut ha assegurat que el nou espai és “un somni fruit de tres anys de treball, amb col·laboració entre el sector públic i privat, per atendre amb excel·lència i innovació les persones que pateixen una malaltia oftalmològica”.

El nou bloc

La nova àrea tindrà quatre quiròfans equipats amb tecnologia innovadora per fer operacions com intervencions de cataracta amb tecnologia làser de femtosegon i implants intraoculars amb nous materials i dissenys, cirurgia microincisional de retina, trasplantaments de còrnia amb tècniques selectives o cirurgia de glaucoma amb microimplants. A més, també disposen d’un microscopi intraoperatori dotat amb OCT (tomografia de coherència òptica), que permet una major precisió durant la cirurgia i amb cirurgia 3D amb hiperrealitat, que permet una millor visualització i una major precisió.

El bloc quirúrgic també disposa de la tecnologia Estimtrack, que ja està present en altres quiròfans del Clínic. Es tracta d’un programa que informa en temps real als familiars sobre la situació del pacient quirúrgic, la qual cosa disminueix l’ansietat dels familiars durant els temps d’espera, i, alhora, augmenta l’eficiència del procés quirúrgic amb el que millora la gestió diària del bloc.

Magatzems intel·ligents

Els quiròfans disposen de magatzems intel·ligents que permeten la traçabilitat de tot el material que s’utilitza en l’àrea quirúrgica i conèixer el nivell d’estoc disponible, registrar els consums i facilitar el reaprovisionament. També tenen una àrea d’esterilització.

“A més de comptar amb tecnologia puntera, en el disseny d’aquesta àrea quirúrgica s’ha cuidat molt l’experiència del pacient i la dels professionals; les intervencions oftalmològiques tenen la particularitat de realitzar-se en règim de cirurgia major ambulatòria, amb el que no requereixen ingrés, i el pacient oftalmològic té unes característiques concretes derivades de la seva edat.

Clínic Eye Training Center

Un cop ja s’ha inaugurat el bloc quirúrgic, ara es començarà la construcció de la nova àrea de formació, el Clínic Eye Training Center, que està previst que s’enllesteixi a mitjans del 2021. Serà el primer hospital que tindrà un espai dedicat a l’assistència, la innovació i la formació en oftalmologia.

El fet que l’àrea de formació i el bloc quirúrgic estiguin junts permetrà als alumnes, a més de fer pràctiques amb simuladors a l’àrea de cirurgia experimental, veure en directe alguna de les 30 operacions oftalmològiques diàries que es realitzen. També hi haurà intercomunicació amb consultes externes, on es realitzen més de 200 visites cada dia, amb la finalitat de poder accedir als exàmens diagnòstics.

Per a la construcció d’aquesta nova àrea, l’Institut Clínic d’Oftalmologia té el finançament de Fons FEDER a través del projecte MOOMA (Model organitzatiu Oftalmològic Marc). Amb el programa de cooperació Learn for Sight, que es desenvoluparà a través del CETC, l’Hospital Clínic contribuirà al fet que les persones amb dèficit visual i sense recursos econòmics de països en vies de desenvolupament tinguin accés a una assistència oftalmològica de qualitat.