Al carrer de Badajoz, al Poblenou, hi ha un dels pocs assentaments a l’aire lliure que queden a Barcelona. Una desena de barraques ocupen un solar buit. Cada vegada, amb el boom de la construcció al 22@, hi ha menys espais disponibles. Segons explica l’entitat Amics del Moviment Quart Món, la manca de solars ha fet que moltes de les persones que hi vivien anys enrere hagin buscat llocs més petits, sovint tancats, com ara naus industrials abandonades, o bé hagin anat a ciutats veïnes.

“No hi ha hagut una alternativa d’habitatge per aquestes persones. En lloc dels grans assentaments de fa uns anys que generaven alarma social ara n’hi ha de més petits. Això crea situacions més invisibles però igualment precàries i per les quals es necessita buscar solucions”.

Sílvia Torralba, Amics del Moviment Quart Món

Una setantena d’assentaments a la ciutat

Segons l’Ajuntament, actualment hi ha unes 400 persones vivint en una setantena d’assentaments a la ciutat. Són un centenar menys que a principis del 2019. Una xifra que entitats com Amics del Moviment Quart Món o Arrels eleven a més del doble. El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, assegura que a Barcelona no s’estan produint situacions de saturació com la que, diu, hi havia a la nau que s’ha incendiat aquest dijous a Badalona.

La precarietat dels assentaments ja ha causat altres accidents

La precarietat dels assentaments, en ocasions, fa que es produeixin accidents. Tres persones, per exemple, van resultar ferides de gravetat en un incendi el 2019 en unes barraques a tocar de la Meridiana. Es troben ben a prop de l’últim gran assentament desallotjat a la ciutat, al carrer de Bolívia, on va arribar a haver una cinquantena de persones vivint-hi i on també es va produir un incendi. Actualment s’hi està construint un gran edifici.