Encara que no ho sembli, això també és Barcelona. Aquests joves universitaris participen en una sessió sobre experiències educatives en ecosistemes forestals. És una de les moltes activitats que organitza l'aula ambiental Bosc Turull, al barri de Vallcarca. El projecte vol convertir aquest espai en un referent en qüestions de biodiversitat, però sobretot en un centre per experimentar amb la natura. ALEXIA CUMPLIDO PRAT, coordinació executiva de l'aula ambiental del Bosc de Turull "Barcelona és una ciutat molt urbanitzada i molt densa i no hi ha gaire espais com aquest amb aquesta extensió boscosa i a l'aire lliure. Idea és que la gent pugui venir a reconnectar-se amb la natura, aprendre, experimentar en aquest espai exterior." La Societat Catalana d'Educació Ambiental gestiona l'espai des del setembre. El projecte ha incorporat els col·lectius que fins ara hi han estat vinculats, com l'Associació d'Amics del Bosc de Turull, i ha mantingut iniciatives com els horts comunitaris. JOSEP ESPIGOLER, director de l'aula ambiental "Hem de ser capaços de dinamitzar-ho perquè la gent que viu aquí, del quilòmetre zero també, se'l facin seu." CARLES JAUME, vicepresident de l'Associació Amics del Bosc de Turull "De les primeres vegades que van venir al que hi ha ara, home ha millorat molt l'espai en quant a possibilitats de fer coses, que la gent participi i descobreixin aquest indret." Un objectiu que també comparteix el districte, que vol convertir l'aula en un referent a la ciutat. FRANCESC ROMA, tècnic de Gràcia de Serveis a les persones i Medi Ambient "Convertir-nos en un espai d'experimentació educativa de natura sobretot per escoles i instituts, jo penso que aquest és el millor actiu que podem tenir." De moment l'espai està obert tots els matins de dilluns a divendres, les tardes de dimecres i un dissabte al mes, perquè veïns i barcelonins el puguin descobrir.

El projecte de l’aula ambiental del Bosc de Turull no és nou. De fet és una antiga reivindicació dels veïns de la zona, però ha agafat embranzida després que l’Ajuntament n’hagi cedit la gestió per als propers dos anys a la Societat Catalana d’Educació Ambiental. L’objectiu és que esdevingui un espai de referència sobre l’educació ambiental a la ciutat i també sobre qüestions de biodiversitat, però sobretot que tingui un fort component comunitari, amb la participació dels veïns i col·lectius del barri.

Per aconseguir-ho, trimestalment s’organitzen una sèrie d’activitats relacionades amb el medi ambient com seminaris per al professorat, jornades de bioconstrucció, compostatge o passejades per descobrir les espècies de fauna i flora de l’entorn. L’Aula Ambiental vol crear una proposta educativa pròpia, com per exemple un casal d’estiu per als infants, i també per a les escoles.

Una reivindiciació veïnal

El projecte ha incorporat les entitats que fins ara hi han estat vinculades com l’Associació d’Amics del Bosc de Turull, que van ser un dels principals motors del projecte, així com Francesc Roma, tècnic de Gràcia de Serveis a les persones i Medi Ambient.

La llavor es va plantar 15 anys enrere, quan un col·lectiu va reclamar un espai d’educació ambiental als jardins de Maria Baldó. L’Ajuntament va adquirir la finca del Bosc de Turull i, a poc a poc, s’ha anat condicionant l’espai. La iniciativa ha anat creixent a mesura que s’hi han bolcat les escoles, veïns i associacions de l’entorn.

Un dels projectes més arrelats és el dels horts comunitaris. D’una banda, hi ha unes parcel·les per a la gent gran, però també per a entitats i per a les dues escoles més properes al centre. A banda, també hi ha altres col·lectius com Depana que hi té un viver d’arbres o l’Associació de Gats de Gràcia que té cura d’una colònia de gats que viu al bosc de Turull.