El segon assalt ha començat mitja hora més aviat que ahir, a dos quarts de nou del matí, amb els exàmens d'història o filosofia, segons l'elecció que van fer els alumnes. Una hora més tard, els primers ja han sortit, la majoria amb bones sensacions. "Sortia de tot, restauració, batalla de l'Ebre, és a dir guerra civil, i també el franquisme. Una mica de tot. Era un examen fàcil i per treure bastant bona nota." "Hi havia la opció A amb un text de Plató i la B un de Nietsche. Jo he agafat la de Plató i m'ha anat bé." Tot seguit, l'examen de llengua estrangera, amb un text sobre la retirada dels cadenats del pont de l'amor de París i l'escriptura d'un llistat d'arguments a favor i en contra, o un article en fomat de blog personal a Internet. "Em sembla bé perquè és una cosa romàntica però també malament perquè va contra la personalitat del monument no es col·loquen." "Com que és una cosa d'actualitat i ja sabíem de què anava ha estat més fàcil comentar-ho." Avui ja es respiraven menys nervis als passadissos, i alguns fins i tot albiren el final. "Ahir vaig venir i no sabia com era. Però avui els del tribunal són els mateixos, i els de la classe també i ja és més familiar." "Ja ho tenim, ara ja quasi només falta un dia." Però després de les obligatòries, vénen les optatives, segons el camí escollit. A alguns avui se'ls presenta una autèntica marató. "Ja he fet filosofia, després tinc anglès i després 2 de seguits abans de dinar. Hauré de menjar abans d'entrar, perquè no podré sortir de l'aula en 3 hores seguides!" Mentre que pel alumnes d'itineraris de lletres avui és el dia més exigent i amb les assignatures més denses, com història i història de l'art, per als de ciències ho serà demà. En un sol dia se'ls concetren totes les proves específiques: física, matemàtiques i biologia o tecnologia. Us ho ha explicat des del camps del Mar, Josep Bassas.

Els alumnes que volen accedir a la universitat estan immersos en la segona jornada d’exàmens, en què han hagut d’afrontar les assignatures obligatòries d’història o filosofia i també de llengua estrangera. La resta de proves del dia són d’assignatures optatives de cada especialitat.

La jornada ha començat mitja hora més aviat que el primer dia, amb els alumnes en un ambient més distès, en part perquè ja coneixien les aules on els tocava examinar-se i els professors del tribunal que els corresponien.

El primer examen ha estat el d’història o filosofia, segons l’elecció que van fer els alumnes. En un se’ls ha preguntat sobre la restauració, la guerra civil i el franquisme, i en l’altre, han hagut d’escollir entre la República de Plató o la Teoria ‘sobre veritat o mentida en sentit extramoral’ de Nietsche. La següent prova ha estat la de llengua estrangera, amb un comentari de text sobre la retirada dels cadenats de l’amor del pont sobre el riu Sena, a París. Un cop feta la comprensió lectora, han hagut d’escriure un llistat d’arguments a favor i en contra o un article breu en format de blog personal a Internet. La majoria dels estudiants consultats han sortit de totes dues proves amb bones sensacions.

A banda de les assignatures obligatòries, comunes per a tots, les optatives dibuixen un calendari d’exàmens personalitzat per a cada alumne. Per als que cursen itineraris d’humanitats i ciències socials, avui ha estat el dia més dens, amb les proves d’història i història de l’art. Per als de ciències, en canvi, ho serà demà, amb les proves de física, matemàtiques i biologia o tecnologia.