"Bon dia", "on vol anar?", "ja hem arribat" o "aquí té el canvi" són algunes de les expressions clau que més fan servir els taxistes en el seu dia a dia. Per ajudar els taxistes immigrats a poder entendre i expressar-se millor en català, la Plataforma per la Llengua i l'Associació de Taxistes Pakistanesos de Catalunya han editat un manual en què es poden trobar aquestes expressions i el vocabulari bàsic més utilitzat dins d'aquest sector. EULÀLIA BUCH, responsable àrea integració de Plataforma per la Llengua "D'entrada per oferir un servei de més qualitat. S'entén que podent atendre en català al client doncs estem oferint un servei de qualitat en aquesta societat multilingüe, que a Catalunya actualment es parlen més de 300 llengues, fem que el català sigui la llengua transversal i la llengua preferent." La guia, editada en català, castellà i anglès, també inclou informació sobre monuments emblemàtics de la ciutat i tradicions i festes catalanes. CHAFIK BOUGHRARA, taxista "Si el client sobretot estranger, amb l'anglès, sap trobar un taxista que sapiga parlar català i anglès, li demana el número de telèfon per tornar a trucar, fer un 'tour', explicar coses, fem de guies turístics i taxistes també." IFTIKUAR AHMED KHAN, secretari general Pak Taxi "Muchas personas mayores hablan catalan, cuando nosotros hablamos alguna palabra con ellos en catalán, ellos se soprenden y se contentan que estamos aprendiendo." Segons l'Institut Muncipal del Taxi, quasi un 18% dels taxistes de Barcelona són d'origen estranger. La majoria, del Pakistan, el Marroc i Colòmbia.

Des de la plataforma esperen que la guia serveixi no només com a diccionari, sinó també per acostar les persones immigrants a la cultura catalana. Per això, també inclou informació sobre monuments emblemàtics de la ciutat i tradicions i festes catalanes.

Els taxistes veuen aquest manual com una oportunitat per aprendre català i que això els donarà un valor afegit amb altres taxistes. Segons el secretari general de PakTaxi, els clients “se sorprenen quan parlem en català i s’alegren perquè estem aprenent”. Des de la Plataforma per la Llengua volen que la guia ajudi que “en aquesta societat multilingüe, en què a Catalunya actualment es parlen més de 300 llengües, el català sigui la llengua transversal i la llengua preferent”.

Segons l’Institut Muncipal del Taxi, dels 13.233 taxistes en actiu que hi ha a Barcelona, el 17,94% són d’origen estranger. La majoria són del Pakistan (35,12%), del Marroc (12,27%) i de Colòmbia (12,18%).