Hablamos Español ha recollit més de 23.000 firmes aquest divendres a Barcelona en contra la immersió lingüística. Necessiten 500.000 signatures perquè la iniciativa legislativa popular pugui ser debatuda al Congrés. L’entitat explica que es tracta d’un proposta que pretén aconseguir que els pares puguin escollir en quin idioma són educats els seus fills a les escoles. També demanen que en l’àmbit públic hi hagi les dues llengües oficials o cooficials de cada comunitat autònoma.

La iniciativa ciutadana pretén aconseguir que tots els nens de l’Estat espanyol puguin estudiar en castellà, si així ho sol·liciten els pares. La proposta també vol que “tots els castellanoparlants tinguin els mateixos drets lingüístics arreu de l’estat” i “cap castellanoparlant sigui discriminat a Catalunya ni en cap lloc d’Espanya”.

L’entitat ha muntat una carpa aquest divendres davant del centre comercial L’Illa Diagonal, on seran tot el dia, per recollir firmes. En necessiten 500.000 i tenen temps fins a l’agost perquè la proposta sigui debatuda al Congrés dels Diputats —ha de permetre dur a debat la llei de llibertat d’elecció lingüística i aprovar-la si fos el cas—. Aquest divendres també donen la possibilitat als qui s’hi acosten de federar-se, cosa que permet que aquestes persones puguin, també, recollir firmes en el seu entorn.

La presidenta d’Hablamos Español, Gloria Lago, assegura que volen “que es respectin els nostres drets, poder educar els nostres fills en espanyol” i afegeix que “no volem privar a ningú d’estudiar en català o gallec”. Alguns dels que han signat i donen suport a la iniciativa defensen que el castellà “està degradat a Catalunya” o que “és un tema de llibertats”. Entre els qui s’han topat aquest divendres amb la parada, també hi ha qui no hi està d’acord i apunten que es tracta realment d’una segregació. Altres defensen que “la normalització lingüística la portem molt bé, ells pensen que el català està envaint el castellà”.

Hablamos Español ja té recollides més de 30.000 firmes a Madrid i la seva intenció és continuar aconseguint nous suports fent actes a altres ciutats espanyoles, com per exemple, Sevilla.