Les proves d’accés al cos d’aquest dissabte s’allargaran fins a les sis de la tarda i consten de dues parts: la primera consisteix en un test de coneixement local i més teòric; a la segona part, els aspirants han de fer un test d’aptitud i també respondre a un qüestionari de personalitat i competències.

Aquells que passin aquesta primera fase després s’examinaran de català i hauran de superar una prova d’aptitud física, una prova mèdica i una entrevista personal. Si finalment són seleccionats podran iniciar el curs a l’Escola de Policia de Catalunya, que acabaran amb unes pràctiques d’un any al cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Al final d’aquestes, rebran una qualificació d’apte o no apte.

120 nous agents de la Guàrdia Urbana a partir del juliol

Els inscrits a aquesta prova de selecció optaran a 150 places de la Guàrdia Urbana. Aquestes se sumaran als 120 agents nous que s’incorporaran al juliol, que permetran reforçar la vigilància durant l’estiu a les zones més concorregudes, com el districte de Ciutat Vella.

Una de cada quatre aspirants són dones

El cos de la Guàrdia Urbana està lluny de la paritat a les seves files. Segons les dades oficial, només un 15 % de les policies són dones davant una immensa majoria d’homes. En les proves un 25 % de les candidates són dones. Això, segons l’organització, pot ajudar a fer augmentar el percentatge d’agents femenines, malgrat no hi hagi discriminació positiva durant aquest procés, ja que el nombre d’aprovats és històricament similar entre ambdós gèneres.

Els sindicats, molestos

Malgrat aquesta fase d’accés a la Guàrdia Urbana permeti incorporar 150 noves persones, no garantirà l’increment de la plantilla ja que les noves places s’han ofert a partir d’una aproximació de les baixes que es puguin produir al llarg del 2018. Això, ha molestat els sindicats que des del passat novembre reclamen l’admissió de 400 nous agents dins el cos policial per assolir el que consideren, requisits mínims. També reclamen que es tornin a permetre fer hores extra als treballadors com a mesura excepcional. A més, des del CCOO asseguren que si s’han pogut obrir 150 nous llocs és perquè han renunciat a places de tasques administratives dins l’organització municipal.