El president de la Generalitat, Quim Torra, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau encara no s’han vist les cares tot i que ja ha passat un mes des de la investidura. Un acte al que Colau no va assistir, tot i que si que va anar dies després al Congrés dels Diputats, a donar suport a la moció de censura de Pedro Sánchez. De fet, les relacions entre Torra i Colau són, de moment, força distants. L’alcaldessa es va mostrar crítica amb Torra quan es va conèixer la notícia de la seva candidatura a presidir la Generalitat pels continguts “etnicistes i ofensius” dels tuits que havia publicat l’ara president uns anys enrere. Tampoc no va agradar a Colau el discurs d’investidura que va fer Quim Torra que va qualificar de “decebedor” i d’estar orientat a consolidar el pinyol convençut de l’independentisme i no a “buscar ponts i propostes transversals”. Tot i això, Colau també ha manifestat que amb Quim Torra a la Generalitat i Pedro Sánchez a la Moncloa “s’obre una nova etapa” i els hi ha ofert “col·laboració i diàleg” per abordar les prioritats de la ciutat.

Les prioritats de Colau: habitatge i narcopisos

L’alcaldessa de Barcelona fa dies que té a punt la carpeta de reivindicacions que entregarà al president de la Generalitat després de sis mesos sense tenir un interlocutor a l’altra banda de la plaça de Sant Jaume. En aquesta primera trobada Colau reclamarà a Torra que compleixi amb la inversió que pertoca a la Generalitat en el Consorci d’Habitatge. L’alcaldessa retreu a la Generalitat que l’Ajuntament està assumint el 80 % de la inversió quan només li pertoca el 40 % i la resta li correspon al govern català. També li demanarà a Torra que aturi la subhasta de 16 habitatges procedents d’herències prevista pel 5 de juliol i que la Generalitat els cedeixi al consistori.

Una altre de les demandes que Colau farà a Quim Torra és la necessitat d’abordar conjuntament la problemàtica dels narcopisos. Segons l’Ajuntament  cal més  implicació dels Mossos d’Esquadra i també més efectius d’aquest cos destinats a la ciutat. De fet, aquesta és una de les reclamacions que Colau ja ha pogut traslladar al nou govern en la primera reunió de la Junta de Seguretat Local que va mantenir amb el conseller d’Interior, Miquel Buch.