Els Guardian Angels, els pioners de les patrulles ciutadanes que es van implantar a Nova York als anys 80, s’han interessat per Barcelona. Segons ha explicat Eliane Guerrero, membre de Patrulla Ciudadana de Barcelona a ‘El matí de Barcelona’, han visitat la ciutat arran de l’elevat índex de criminalitat i inseguretat que diuen que hi ha. Segons ha explicat Guerrero, els Guardian Angels han contactat amb ells i els han demanat que prenguin part en aquesta iniciativa. Creuen que “Barcelona necessita que ciutadans ajudin els cossos de seguretat”, explica i afirma que aquestes patrulles originàries dels EUA ja tenen presència a 13 països i 135 ciutats de tot el món.
El sindicat de mossos SAP-Fepol n’està al corrent
Guerrero ha participat en un debat sobre les patrulles ciutadanes a betevé juntament amb Imma Viudes, la portaveu del sindicat dels mossos SAP-Fepol, que ha confirmat que els Guardian Angels estan interessats a implantar-se a la ciutat. Viudes assegura que la proliferació d’aquestes patrulles és fruit de la sensació “flagrant” d’inseguretat que té la ciutadania, i també de la manca d’inversió en seguretat que hi ha des del 2012. La portaveu del sindicat dels mossos també adverteix, però, que els ciutadans no poden substituir les tasques policial i que fer-ho pot tenir conseqüències “físiques i jurídiques”.
De la seva banda, els Mossos han explicat a betevé que no poden prohibir l’acció d’aquestes patrulles ciutadanes si no estan cometent cap delicte o infracció. Tot i això, recomanen a la ciutadania que davant de qualsevol situació que vegin o que pateixin truquin al telèfon d’emergències 112.
Mossos alerta que les accions de les patrulles socials poden desencadenar “pedagogies negatives”
En el debat també hi han participat representants de diverses associacions de veïns i comerciants que s’han agrupat per combatre la sensació d’inseguretat als seus barris. Tots comparteixen la idea que la vigilància i la seguretat és una tasca que correspon a la policia, tot i això l’augment de robatoris en els darrers mesos ha provocat que es plantegessin aquest tipus d’accions. “Ens vam posar en marxa perquè, a Sant Antoni, havien entrat a diverses botigues. Al meu negoci hi van entrar dos cops“, comenta en David García, representant de Sant Antoni per la Seguretat. Tot just fa tres setmanes que van decidir fer un grup de WhatsApp on participen prop de 200 comerciants per alertar de possibles robatoris a la zona “no som patrulles, només volem ser els ulls dels cossos de seguretat“, indica García.
Des del cos de Mossos alerten, però, que tot i la bona voluntat dels ciutadans, algunes de les accions de les patrulles socials poden desencadenar “pedagogies negatives” mitjançant la publicació de vídeos i fotos sense control, que poden provocar una alarma social o, fins i tot, una estigmatització o rebuig d’una part de la població. En el mateix sentit s’han expressat experts de la Universitat Autònoma de Barcelona.