El projecte de l’hort comunitari dels Jardins de Montserrat s’ha posat en marxa aquest estiu. Està inclòs en el conveni que signa el Casal de Joves Queix amb l’Ajuntament, però l’hort el gestiona un grup autònom i transgeneracional obert a tots els veïns del barri.

Des que va néixer, fa cinc anys, el Casal Queix reivindicava un hort comunitari al barri. Ara que la reforma dels Jardins de Montserrat s’ha enllestit, l’hort ja és un fet, tot i que no és exactament com esperaven. Xavier Becerril, membre del casal, explica que s’han fet unes parcel·les quadriculades que desaprofiten l’espai. “Jo crec que un cop estigui tot plantat”, diu Becerril, “desbordarem això i farem un hort amb cara i ulls, que ocupi molt més l’espai i que sigui viu”.

L’objectiu: fer comunitat

La idea principal que persegueixen els 30 voluntaris que hi col·laboren és fer comunitat, a través de l’organització d’àpats populars i trobades obertes a tothom per compartir i consumir els productes conreats a l’hort. “Volem obrir i compartir amb tothom”, explica Martí Sánchez, un altre membre del casal, “no estem aquí per quedar-nos quatre tomàquets, sinó que la idea és compartir, passar bones estones, adquirir coneixements de la terra…”.

En l’hort hi participen veïns de totes les edats, d’entre 20 i 80 anys. Per fer les feines d’horticultura, queden dos matins i dues tardes entre setmana i s’assignen les tasques que queden pendents per al cap de setmana.