En el marc de les revisions que s’estan duent a terme al personal jubilat del metro, concretament de l’àrea de manteniment, s’han diagnosticat tres casos de càncer de pulmó. Es tracta d’una malaltia relacionada amb una exposició potencial a l’amiant i, per tant, podrien haver emmalaltit pel contacte amb aquest material cancerigen.

Segons TMB dos d’aquests casos ja estaven diagnosticats però ara el metge que s’encarrega de les revisions, el doctor Josep Tarrés, ha confirmat el diagnòstic. S’està estudiant, a més, un quart cas d’un altre jubilat que també podria patir una patologia potencialment derivada de l’amiant.

Els sindicats, alarmats

Els treballadors jubilats que han de passar per aquest examen mèdic són 340 i els casos detectats aquest dimecres sorgeixen de les primeres 46 anàlisis. Pel sindicat aquest percentatge de càncers, del 8 % dels casos, és alarmant i ara temen que en les properes anàlisis es vagin multiplicant. De la mateixa manera que ho estan demanant per a la plantilla en actiu, els sindicats volen que tots els jubilats passin per les proves i no únicament els de les seccions de projectes i manteniment, tal com passa ara mateix.

Un treballador en actiu, potencialment malalt per l’amiant

TMB també ha informat que hi ha un treballador en actiu que pateix una malaltia potencialment relacionada amb l’exposició a l’amiant. El diagnòstic és reservat. Està en situació d’incapacitat temporal i el seu cas es notificarà com a malaltia professional.

A més, s’ha diagnosticat un nou cas d’un treballador amb manifestacions pleurals. Això fa que ja en siguin 27 casos: 24 engruiximents pleurals, dos plaques pleurals no calcificades i una placa pleural calcificada. Segons TMB, no es poden considerar patologies greus i no requereixen tractament mèdic, malgrat que es recomana un control periòdic més freqüent dins el programa de vigilància.

Actualment, de les 1.064 persones convocades a visita mèdica per TMB, el 92 %, 976 treballadors, ja l’han passada.