cementiri de Montjuïc

(ACN) El govern català planteja aprovar un nou decret que prohibeixi cremar certs elements en els processos d’incineració de difunts, com la roba o les sabates, i que obligarà a fer més controls als forns de cremació. Segons ha explicat en declaracions al diari ‘El Periódico’, la directora general de Qualitat Ambiental, Mireia Boya, les conselleries de Salut i Acció Climàtica treballen en una regulació que suposaria l’entrada en vigor de noves normes a aplicar quan s’incinerin difunts per reduir la contaminació d’aquest procés. Boya ha advertit de com són de contaminants els teixits de polièster quan es cremen, així com d’altres elements com els cinturons o les joies, que també quedarien prohibits amb el nou text.

Incineracions amb la “mínima roba”

La idea de la conselleria d’Acció Climàtica és que els processos d’incineració es facin amb “la mínima roba” i, fins i tot, planteja incinerar els difunts completament nus. Pel que fa a les joies, Boya ha alertat que la majoria poden contenir plom, mercuri o cadmi, i que els filtres dels actuals forns, majoritàriament, “no estan preparats” per evitar la filtració de certs metalls o contaminats.

Boya ha admès que avui dia les funeràries ja fan els processos d’incineració de manera que contaminin el mínim possible, però, segons ha indicat, “es fan pocs controls i no està prou regulat”. El decret es vol publicar de cara al 2024 i estaria vinculat al pla de qualitat de l’aire en què l’executiu català està treballant.

A banda de la roba o els complements que porten els difunts, el nou decret també aplicarà noves normes que afectaran els fèretres. Segons ha assegurat la directora general de Qualitat Ambiental, no podran estar envernissats quan s’hagin d’incinerar, un altre cop, per tal que la combustió “sigui molt més neta”.