(ACN) La incineració va ser l’opció més demanada a les funeràries a Catalunya el 2021 amb un 52,2 %, segons un estudi elaborat a partir de les dades de l’empresa de serveis funeraris Áltima, present en 247 municipis de Catalunya i les Balears. Aquesta alternativa s’ha duplicat en els darrers 15 anys i, respecte al 2020, ha augmentat prop d’un 3 %. A la província de Barcelona, la incineració representa el 56,7 % dels serveis i a la capital se situa en gairebé un 60 %.

Cementiris adaptats a les noves necessitats

En línia amb aquesta tendència, els cementiris s’estan adaptant per crear sepultures i espais específics per a la destinació de les cendres, com columbaris o jardins. En els darrers 10 anys, l’empresa Áltima ha registrat un augment d’aquesta demanda d’un 40 %.

D’altra banda, s’han ampliat altres espais, com aquells dedicats al dol perinatal, o bé d’altres de pensats específicament per atendre les necessitats d’altres creences, per exemple amb llocs per a la comunitat musulmana. Pel que fa a les cerimònies, amb dades del 2021, la majoria van ser catòliques (72 %), seguides de les laiques (26 %) i, amb un 2 %, les referents a altres religions.

El cost econòmic de la mort

Segons dades de la mateixa empresa, el 70 % de les defuncions estan cobertes per pòlisses d’assegurances. Tot i això la mort d’un familiar pot suposar una important despesa per a les famílies, que —sense comptar l’IVA— pot oscil·lar entre els 2.000 i els 6.000 euros, segons un estudi de la Diputació de Barcelona elaborat el 2018.

De fet, davant la previsió que els pròxims anys encara pugui augmentar més, Josep Ventura, un dels consellers delegats d’Áltima, ha fet una crida a apostar per una rebaixa de l’IVA, que hauria de ser reduït o molt reduït per a les famílies. “És un servei essencial, no té cap sentit que una cinquena part de la factura sigui IVA”, ha sentenciat.

Tot i això, també ha recordat que Catalunya té una llei de serveis funeraris que protegeix aquelles famílies que no disposen de mitjans per fer front a la despesa. En el seu cas, sosté que suposen un 2 % del total de defuncions, una xifra similar a la dels anys anteriors, que rondava l’1,5 %.