Els Jardins del Baix Guinardó són un oasi verd al barri. Però els últims mesos la brutícia i l’incivisme han degradat la part superior d’aquest parc, especialment l’àrea delimitada entre els carrers de la Marina-Taxdirt i Lepant. Aquí les llaunes, ampolles i bosses s’acumulen als matolls que enverdeixen els jardins, mostres evidents dels botellots i les festes nocturnes que es fan a la zona.

Els veïns demanen incrementar la neteja

Els veïns confirmen que a l’estiu molts grups de joves s’han acumulat a l’àrea de pícnic per fer festes nocturnes, amb un rastre que és més evident als caps de setmana. Així ho confirma l’Enrique Buscarons, president de l’AV del Guinardó, que també explica com la presència policial nocturna ha servit per dissuadir, en alguns casos, que es facin aquestes trobades.

brutícia baix guinardó

Més enllà de l’augment de la vigilància policial, el veïnat reclama incrementar la neteja intensiva d’aquest espai. “I que es faci a fons, mirant el sotabosc” on s’acumula molta brossa, explica un dels veïns que ha consultat betevé, que detalla que “les brigades de neteja venen, però mai no netegen entre els arbustos”.

Collboni posa en marxa el Pla Endreça
L’alcalde vol millorar la neteja, la seguretat i la convivència a la ciutat.

El rastre de l’incivisme també es fa evident a l’hort en què treballen les persones del Casal de Gent Gran del Baix Guinardó i fins on arriben paquets de cigarretes i bosses de plàstic. Fonts municipals han detallat a betevé que, tot i que no constava en l’àmbit de districte cap queixa per incivisme ni cap problema recurrent en aquest espai, s’hi intensificarà la neteja les properes setmanes.

Jardins Baix Guinardó amb llac

Als Jardins s’hi traslladarà el Mercat de l’Estrella

Fins als Jardins del Baix Guinardó s’hi traslladarà al 2024 el Mercat de l’Estrella, mentre duri la rehabilitació d’aquest espai. La carpa provisional se situarà sobre del llac, una opció que ha posat en peu de guerra part del veïnat, que no vol perdre àrea verda i que defensa les famílies d’ànecs que han criat en aquest espai. La previsió és que els paradistes es traslladin al mercat a finals de 2024, entri en funcionament el 2025 i s’hi estiguin dos anys i mig, és a dir, fins a mitjans del 2027, mentre es fan les obres.