Jornada de celebració a l’Escola Parc del Guinardó que fa 100 anys reconeguda com un model pedagògic català. Més d’un centenar de persones han participat en la jornada festiva per celebrar el centenari d’aquest centre, que va néixer el 1923 i que ben aviat es va consolidar com una escola puntera amb les pedagogies més innovadores que posaven l’infant al centre i que trencaven la paret de l’aula, tot fent classes a l’aire lliure, a l’entorn privilegiat verd del Guinardó. Uns valors educatius i de contacte amb la natura, que cent anys més tard continuen promovent-se.

La d’avui ha estat una jornada emotiva i marcada pels retrobaments entre exalumnes i exprofessors, amb el claustre actual. “Vam tenir la sort d’estar en un lloc molt especial, molt pioner” recorda emotivament la Mònica Tusquellas, exalumna de l’escola. A la seva vora, una companya de l’època, l’Àurea Martí, explica com en “una època en blanc i negre aquesta escola ens feia respirar aires purs”. Totes coincideixen en sentir-se afortunades d’haver anat a l’escola, un orgull que manté l’alumnat actual.

En aquesta jornada commemorativa s’ha fet un acte on han assistit l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; la consellera d’Educació, Anna Simó; el regidor d’Educació, Lluís Rabell, i la gerent del Consorci d’Educació, Mercè Massa, entre d’altres. Tots han destacat l’empremta pedagògica del centre fins a l’actualitat. En el cas de l’alcalde ha subratllat que és tot un exponent del “model d’escola Barcelona, que continua ben viu i sent un exemple en l’actualitat”.

Escola innovadora amb classes a l’aire lliure

Amb el nom inicial d’Escola de Bosc del Guinardó, l’escola es va posar en marxa ara fa un segle com un
centre a l’aire lliure per a infants amb malalties respiratòries, fills de famílies treballadores. Forma part del pla de creació d’escoles públiques de l’Ajuntament de Barcelona del 1916, que va impulsar altres escoles referent, amb un model educatiu que encara perdura com l’Escola de Bosc de Montjuïc (1914) i l’Escola del Mar (1922). Uns centres que són des de llavors model de prestigi.

Primera escola pública mixta de Barcelona

Un centre que va impulsar un corrent pedagògic innovador d’escoles a l’aire lliure que estava preocupat per la manca de salut i higiene dels infants de les ciutats. La escola va consolidar-se amb Dolors Palau com a directora durant 40 anys. Deixebla de la pedagoga Rosa Sensat, va convertir l’Escola Parc del Guinardó en la primera escola pública mixta de la ciutat, amb principis pedagògics moderns dels mètodes Decroly, Montessori i Jacques-Dalcroze, que van fer de l’Escola Parc del Guinardó una escola molt diferent de la resta.

Model pedagògic blindat, també durant el franquisme

Durant el franquisme va ser reconeguda com a escola especial i va ser absorbida per l’estat. Llavors va poder mantenir el claustre i la direcció de Dolors Palau i va continuar amb el model pedagògic i, sorprenentment, va mantenir el català. Actualment es una escola d’una línia que acull 215 alumnes d’entre 3 i 12 anys i disposa d’un equip docent de 20 persones.