Aquesta setmana hem deixat enrere la festivitat de Tots Sants, però a Barcelona la comunitat mexicana encara continua amb els actes de celebració del Dia dels Morts. Aquest dissabte, per segon any consecutiu, s’ha fet una desfilada de “Catrinas” a la Rambla. Desenes de persones hi han participat disfressades i maquillades.

La desfilada ha arribat fins al passeig de Colom. L’activitat l’ha organitzat l’associació cultural Mexcat i Amics de la Rambla.

Una icona de la festa dels morts

La “Catrina” és un element destacat d’aquesta festivitat a Mèxic. Es tracta d’una figura que representa la mort d’una manera festiva i acolorida. És obra del pintor, il·lustrador i caricaturista mexicà d’Aguascalientes José Guadalupe Posada, que va fer servir aquesta figura com una crítica social per recordar que, independentment de l’estatus social, tots som iguals davant la mort.

A Mèxic, el dia de Tots Sants es commemora de manera molt diferent, amb els altars com a protagonistes. Es tracta d’una tradició centenària que data de l’època prehispànica. Els mexicans instal·len altars en honor dels morts de la família, on s’ofrenen aliments o objectes d’ús quotidià del difunt. A Barcelona, encara es poden visitar alguns dels altars comunitaris instal·lats pel consolat de Mèxic.