El Departament de Salut confirma que s’ha detectat un focus de casos de coronavirus a Igualada amb 20 infectats i que el brot s’ha estès a pacients i professionals sanitaris de l’hospital de la ciutat. A causa d’aquest brot hi ha hagut un mort, que estava en cures pal·liatives, i hi ha dues víctimes mortals més que estan en estudi, tot i que per ara no es poden vincular a aquest virus. A més, hi ha 250 persones aïllades. L’episodi ha obligat a tancar escoles d’Igualada i de municipis de l’entorn.

Vuit dels 20 infectats són professionals sanitaris. En una compareixença urgent aquest dimecres, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que 200 dels contactes identificats són treballadors sanitaris. Això vol dir que una cinquena part de la plantilla de l’Hospital d’Igualada està aïllada. La direcció de l’hospital apunta que té una xarxa assistencial i “altres dispositius” per cobrir aquestes absències. A més, s’han desprogramat consultes externes, proves diagnòstiques i part de l’activitat quirúrgica.

Tancament d’escoles a Igualada i quatre municipis més

La Generalitat de Catalunya ha anunciat mesures “excepcionals” per contenir aquest brot concret, com el tancament d’escoles, instituts, campus universitaris i escoles bressol d’Igualada i municipis de l’entorn: Jorba, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí i Òdena.

El doctor Guix ha explicat que el brot s’ha detectat entre aquest dimarts i aquest dimecres i que Salut té identificat l’origen del contagi, així com el conjunt de la cadena de casos.

Suspesos tots els actes públics a Igualada

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha anunciat que s’han suspès totes les activitats públiques organitzades per l’Ajuntament durant 15 dies, així com les privades que es fa en espais públics. Castells confia que l’episodi es resoldrà aviat: “Tot sortirà bé”.

La notícia es coneix després que en les últimes hores s’han produït 55 casos nous de coronavirus a Catalunya, fet que eleva el nombre total d’infectats a 180, 20 dels quals estan en estat greu. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que el brot d’Igualada és una situació que els “preocupa especialment” i ha destacat l’actuació ràpida de Salut, de l’alcaldia d’Igualada i dels professionals sanitaris per contenir el brot i “mantenir la normalitat a la resta del país”.