L’onada de calor que ha forçat Barcelona a activar dispositius especials de prevenció també ha fet que residències de gent gran posin en marxa mesures extraordinàries per protegir els usuaris. Es tracta d’un col·lectiu vulnerable sobre el qual les altes temperatures poden tenir conseqüències. Per això es recomana, per exemple, que familiars i usuaris evitin les sortides per fer passejos. Com a alternativa s’ofereixen espais interiors amb aire condicionat.

És el que ha fet, per exemple, la residència La Vostra Llar Clot, al mateix barri. Des de dilluns han col·locat un avís a la recepció amb què intenten conscienciar els acompanyants.

N’hi ha que fan cas omís de la recomanació i prefereixen igualment prendre l’aire una estona fora però d’altres agraeixen disposar de sales a dins per trobar-se amb els residents. És el cas de Montserrat Pagès, que hi té la mare: “Aquests dies de calor, quan sortíem al carrer, es quedava molt aixafada”.

Més líquids i aire dia i nit

No és l’única mesura que s’ha adoptat. Per prevenir la deshidratació s’ha augmentat el nombre habitual d’ingestes de líquids i això inclou aigua i sucs, però també gelats i gelatines. “Són coses que també els incentiven una mica més per hidratar-se perquè a vegades els costa”, explica Eva Jerez, treballadora social de la residència.

Aquests dies també està funcionant a tota hora l’aire condicionat i això inclou la nit, fet que en altres condicions no passaria. Justament els familiars d’una altra residència, la Mossèn Vidal i Aunós, a la Bordeta, han denunciat aquesta setmana temperatures de fins a 33 graus dins d’aquest centre públic perquè no funcionava l’aire. Fonts de la residència van explicar que s’havia activat correctament el protocol per a aquests casos i que l’avaria s’estava reparant.