Les flames van calcinar-la completament i ara, més de mig any després, la Llibreria de la Plaça, a Sarrià, ha renascut de les cendres. Les dues propietàries del negoci, les germanes Bassedas, han reobert el negoci aquesta setmana i són molts els veïns que s’han acostat a felicitar-les i a mostrar la seva alegria per recuperar un establiment molt estimat al barri des que va obrir l’any 1963. “Era imprescindible per al barri, no podíem estar sense llibreria”, ha assegurat una clienta habitual.

De moment, la llibreria ha obert a mig gas, amb bona part de les prestatgeries per omplir. No passa res, diuen les responsables, aniran afegint llibres a poc a poc, quan vagin tenint els primers ingressos. “Si haguéssim hagut d’esperar a omplir-ho tot per obrir hauríem tardat molt més i no volíem passar més dies amb la llibreria tancada”, ha explicat una de les llibreteres, Rosa Bassedas, a betevé. De moment, per començar han escollit la premsa diària, revistes i les últimes novetats editorials. A més, també s’estan preparant per a la tornada a l’escola amb material per als alumnes.

Les noves prestatgeries de la Llibreria de la Plaça

La solidaritat veïnal ha estat clau

Tot i que al principi no les tenien totes, l’assegurança i la inversió de la propietat del local han permès recuperar la llibreria. També hi han ajudat els veïns que s’han abocat en les iniciatives que han dut a terme per recaptar fons per la reobertura, com la parada de Sant Jordi o la que van fer el passat mes de març. “Tota aquesta col·laboració dels veïns ha estat l’empenta que ens ha impulsat a tornar ser avui aquí amb més il·lusió que mai”, ha confessat Bassedas.

La llibreria reobre amb canvis

La llibreria remodelada és substancialment diferent de com era. Una de les característiques de la llibreria era que no hi havia ni un tros de paret sense llibres, amb prestatgeries que arribaven fins al sostre. Ara, amb el nou concepte, no n’hi haurà tants. L’espai és més diàfan i es pot transitar més còmodament entre les dues estances. També s’ha canviat el mostrador de cantó.

La gran inauguració, el 21 de setembre

Després de la reobertura, la propera data assenyalada al calendari serà el 21 de setembre, quan la Llibreria de la Plaça farà la seva inauguració amb una festa a la plaça de Sarrià.