Amb l’arribada del pic de calor a Barcelona i la previsió que les temperatures durant el dia puguin arribar als 36-37 ºC, l’Ajuntament ha decidit activar la fase d’alerta diürna del Pla calor. D’aquesta manera, es posa en marxa una operació específica als carrers de la ciutat per informar les persones sense llar dels refugis climàtics i per repartir material preventiu com ara gorres i cantimplores d’aigua que els puguin ajudar a suportar millor la calorada.

En cas de detectar-se cap persona que pugui estar en risc s’avisarà el 061 o bé el 112 i, si es considera necessari, es procedirà a fer un acompanyament d’aquesta persona fins a un centre d’acollida climatitzat, com per exemple el CUESB, el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona.

Tres equips reparteixen gorres i cantimplores

Aquest dimecres ja surten al carrer tres equips formats per dues persones cadascun, una del CUESB i una de la Creu Roja. Recorren en cotxe els punts de la ciutat on s’ha detectat prèviament la presència de persones sense llar i vulnerables. N’hi ha al voltant de 70 a tots els districtes. Un primer equip es desplaçarà a les Corts, Sants-Montjuïc, Gràcia i Sant Gervasi. Un altre visitarà les zones d’Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i una part de Sant Martí. El tercer equip anirà a diferents punts de Ciutat Vella, Eixample i Poble-sec.

Efectius del CUESB preparen el material per repartir a les persones vulnerables

Merche Cuesta, sotscap del CUESB, ha explicat que la tasca d’aquests professionals és informar les persones vulnerables sobre l’onada de calor i repartir-los gorres, vanos, aigua fresca i també cantimplores per poder-les reomplir i mantenir-se hidratats. En alguns casos també han de recomanar a les persones sense llar que van molt abrigades que mirin de vestir més frescos per evitar cops de calor.

L’operació està liderada pel Departament d’Urgències i Emergències Socials, en coordinació amb el servei de Protecció Civil municipal i la Creu Roja i s’afegeix a les mesures que preveu la fase d’emergència per nits tòrrides que es va activar dimarts i que encara es manté.