onada de calor agost 2023

La primera onada de calor de l’estiu ha arribat com un elefant en una terrisseria. És una calor molt intensa i dilatada durant força dies que ens deixa migdies i tardes amb registres de més de 35 ºC i nits tòrrides insofribles i a tocar de la marca dels 30 ºC. El punt màxim d’aquesta onada de calor encara no ha arribat: serà, molt probablement, aquest dimecres.

Les màximes tocaran sostre dimecres

Les màximes han estat ja molt elevades aquestes darreres jornades. L’Observatori Fabra va fregar aquest dilluns la marca dels 37 ºC, una fita que només s’havia assolit abans en 13 ocasions en els 110 anys de vida de la sèrie.

No ha estat pas un fenomen exclusiu. Els 35 ºC s’han assolit a molts altres indrets de la ciutat i els mapes pronostiquen el pic de calor pel que fa a la temperatura màxima per a aquest dimecres.

Són molts els escenaris que anuncien una pujada d’un parell de graus més, cosa que ens podria ubicar amb certa facilitat en 36/37 ºC de manera força general pel que fa als valors màxims de dimecres a la ciutat. La temperatura podria baixar lleugerament dijous.

A la resta de Catalunya continuaran sovintejant màximes de més de 40 ºC a l’interior.

És molt probable que no salti cap rècord històric, ja que a casa nostra estan associats a situacions de ponent, però serà una calor molt excepcional i que, a diferència dels flaixos de calor, ens mantindrà durant moltes hores a una temperatura altíssima.

Les dues properes nits seran encara més dures

Si ha de saltar algun rècord, hauria de ser el de la temperatura nocturna. Ja hem patit nits tòrrides molt dures, amb mínimes que amb prou feines han baixat dels 28 ºC i que ens han deixat ja dades gairebé insòlites. En el cas de l’Observatori Fabra, la mínima de dilluns és la segona més alta registrada mai en més de 100 anys.

Els models aposten per unes properes nits encara més complicades i càlides que les anteriors. La raó de tot plegat serà, d’una banda, que la temperatura màxima serà més alta (especialment dimecres) i que, per tant, el punt de partida serà més elevat.

Però de l’altra, també hi podria tenir un factor important la nuvolositat associada a les tempestes que es puguin formar a l’interior i que, en forma de núvols alts, podrien arribar entre el vespre i la nit a Barcelona, amb la qual cosa entorpirien encara més el fet que la calor pugui marxar amb certa facilitat en hores nocturnes.

No seria estrany que Barcelona registri els propers dies la primera nit roent de la seva història.

El mar, a tocar dels 30 ºC

Per acabar-ho d’adobar, tenim el mar extraordinàriament càlid. El caldo mediterrani té una temperatura ja propera als 30 ºC a Barcelona i, en un clima com el nostre, en què el mar regula la temperatura, és difícil pensar que un mar tan calent pugui ajudar a fer baixar la temperatura.

La boia que la xarxa de Ports de l’Estat té a Barcelona ha assolit aquest dilluns una marca de 29,8 ºC al migdia, mentre que, en hores nocturnes, la temperatura del mar gairebé no baixa dels 28 ºC.

Possible final feliç a finals de setmana

L’onada de calor va per a dies però s’entreveu un final clar a partir del cap de setmana. Els models ja fa dies que aposten per una sotragada contundent que ens farà deixar de banda aquesta gran onada de calor durant el cap de setmana i en dies posteriors.

Malgrat tot, encara no hi ha un consens clar en el moment de l’inici del descens tèrmic. En aquest sentit, els models més optimistes l’insinuen ja per a aquest dissabte però algun dels grans models allarga la calorada ben bé fins diumenge.

Anomalia de temperatura per a la setmana vinent segons el model IFS. Font: ECMWF

Tampoc queda clar si la patacada tèrmica vindrà acompanyada de tempestes generals, un fet que mapes en mà sembla probable però que encara està per confirmar. Ànims, d’aquí a uns dies respirarem millor.