canvi temps tempestes onada de calor agost 2023
Autor: Alfons Puertas (agost 2022)

L‘onada de calor que ens afecta aquests dies està deixant algunes dades històriques a la ciutat. Nits a tocar dels 30 ºC i màximes que superen els 35 ºC de manera clara s’han anat succeint. Tot això té data de caducitat: el proper cap de setmana.

Encara dos dies de calor sufocant

Abans no arribi el canvi, encara haurem de remar dos dies més per una onada de calor que continuarà com una piconadora deixant algunes màximes de més de 35 ºC.

Tot i això en hores nocturnes ja hauríem de notar un primer descens la propera nit, que es presenta feixuga, però no tant com les dues anteriors.

L’arribada d’un solc potent ho canviarà tot

Però tot canviarà amb l’arribada d’un solc potent que els models comencen a confirmar de manera força unànime.

Dissabte s’iniciarà el canvi, tot i que la calor serà encara molt acusada. Fins al migdia de dissabte és probable que la situació no canviï gaire, però els models apunten una tarda ja amb més moviment i amb tempestes més extenses a l’interior del territori que al final del dia podrien abraçar ja la costa.

El pas del solc serà efectiu durant la nit de dissabte a diumenge i, de cara diumenge, ja notarem un canvi contundent pel que fa a la temperatura. Molts indrets veuran un descens de la temperatura de 10 ºC o més respecte dels valors registrats aquests dies.

Plourà o no?

De la mateixa manera que queda prou clara la renovació de masses d’aire i la clatellada contundent de la temperatura, la precipitació (com sempre) ofereix més incerteses en tractar-se d’un pronòstic a quatre dies vista.

Tot i això, són molts els escenaris que aposten per una regada tempestuosa general i potser abundant, però cal dir que aquest fet encara no està ni de bon tros lligat i que podria canviar. A hores d’ara, el moment més probable s’entreveu per la nit de dissabte a diumenge. Incertesa encara, per confirmar els propers dies.

El model IFS mostra que la setmana vinent podria ploure més del que és habitual. Font: ECMWF

La setmana vinent, de mitjans de setembre

L’atmosfera quedarà ben tocada amb el pas d’aquesta massa d’aire fresc i, tant és així, que la temperatura podria quedar uns dies instal·lada en valors situats per sota del que seria habitual.

Res que no es pugui considerar normal en el que és la primera trencadissa clara de l’estiu, però venint d’on venim, la sensació serà similar a l’arribada dels primers dies d’ambient pretardorenc.

El model IFS mostra que la setmana vinent farà més fresca més del que és habitual. Font: ECMWF

Les mínimes dels dies més frescos podrien quedar en alguns barris per sota dels 20 ºC i les màximes superaran simplement els 25 ºC, sense arribar probablement als 30 ºC durant algunes jornades.

L’estiu encara no s’ha acabat

Malgrat que pugui semblar que amb aquesta situació l’estiu s’acaba, res més lluny de la realitat.

Bé és cert que encarrilarem els primers dies de setembre amb un ambient propi d’aquestes dates, però també és cert que l’experiència ens diu que encara hi haurà temps per a un retorn clar de l’estiu i fins i tot per a grans calorades.

En un context inequívoc de canvi climàtic, trobar dies amb màximes de 30 ºC i nits tropicals és cada cop més freqüent, fins i tot entrat el mes d’octubre. De moment, calor tres dies més abans d’uns dies de descans merescudíssim després del peatge de l’onada de calor. Per a la tardor ja hi haurà temps. Aprofitem el descans.