(ACN) Un jutjat penal de Barcelona ha absolt un vigilant de seguretat del metro de Barcelona que va trencar la cama d’un usuari que havia entrat sense pagar el maig del 2022. El jutjat considera que la maniobra del vigilant per reduir el passatger no la va practicar amb l’afany de fer-li mal, sinó aplicant la mínima força imprescindible, i per això l’absol.

L’acusació particular recorrerà l’absolució

L’acusat va assegurar durant el judici que va respondre a un atac previ del jove, cosa que a les imatges de seguretat no es veu, mentre que el passatger va explicar que el vigilant el va immobilitzar perquè deia que li havia faltat al respecte i volia marxar. La fiscalia demanava nou mesos de presó i l’acusació particular tres anys i mig, amb el mateix temps d’inhabilitació per exercir la professió. L’acusació ja ha anunciat que recorrerà l’absolució.

El relat dels fets és el següent. Poc abans de dos quarts de sis de la matinada del diumenge 8 de maig del 2022, l’home que posteriorment va resultar ferit era amb dos companys de feina al vestíbul de l’estació de Joanic de la Línia 4 del metro. Tot i portar dos títols de transport per viatjar, cap va funcionar. Un dels amics li va oferir el seu propi bitllet per validar al torn d’accés. La dona també li va oferir el seu bitllet i aleshores es van obrir les portes.

Versions radicalment oposades

Instants després quatre vigilants de seguretat el van instar a sortir de l’estació i a comprar un altre bitllet i el passatger va accedir. A partir d’aquí les versions de l’acusat i la víctima i els seus acompanyants difereixen força. El vigilant, que va intervenir amb tres vigilants més, va explicar que l’usuari els va recriminar que li fessin comprar un altre bitllet, el va increpar i fins i tot li va donar un cop. Els quatre vigilants el van encerclar prop de la màquina expenedora de bitllets mentre els dos acompanyants eren a l’altre costat de les màquines validadores.

Segons l’acusat, en un moment determinat, la víctima li va fer una “càrrega per darrere” i el va empènyer. “No sabia quina intenció tenia”, va dir, i ell va reaccionar ràpidament girant-se. A les imatges es veu com li va fer una maniobra d’immobilització que va dur el noi a terra d’esquena i ell a sobre bloquejant-li qualsevol moviment. Va ser en aquell moment que se li va trencar la cama. La maniobra li va fracturar el peroné al jove, que va ser operat per col·locar-li una placa de titani, a més d’estar cinc mesos de baixa.

Segons la versió del jove, el vigilant va dir que no viatjaria encara que comprés un altre bitllet perquè havia de ser sancionat, ja que s’havia “colat a la seva cara“. La víctima va recriminar l’actitud dels vigilants i l’acusat el va anar empenyent fins que el va arraconar contra la paret i la màquina expenedora. A més, també li van fer comentaris “intimidatoris” constants, va explicar en el judici.