A finals de juliol va entrar en vigor la prohibició de fumar a totes les platges de Barcelona. Un mes més tard, un equip de betevé ha passat el matí a la platja de la Nova Icària per parlar amb banyistes i saber quin balanç fan de la mesura. El resultat ha sigut força heterogeni: alguns han dit que veuen menys fumadors i burilles a la sorra, mentre que d’altres asseguren que hi ha gent que no compleix la prohibició i segueix fumant a tocar de l’aigua.

La Susanna, una banyista assídua a la Nova Icària critica que cada dia que va a la platja troba algú fumant. De fet, mentre parlava, ha vist dues persones fumar. Una d’elles, en acabar, ha amagat la burilla sota la sorra.

Veig gent fumar, de fet, n’estic veient un aquí davant. I més enllà, també; una noia, que ha tirat la bruilla a la sorra.
Susanna, banyista.

Els fumadors són una minoria

Tot i que encara en queden, i molesten als qui no fumen, els fumadors són una minoria. Un altre banyista, en Flavio, ha assegurat que veu sovint fumadors marxar fins el passeig marítim per no fumar a la sorra. “No fumen a la platja“, ha sentenciat.

Altres banyistes, però, han detectat una altra pràctica incòmode i no gaire cívica a la sorra: els qui posen la música amb altaveus. “Molt poca gent fuma darrerament i els qui ho fan no són locals. El que jo faig és dir-los que està prohibit, que hi ha els cartells i la gent ho respecta i els apaga. Una altra incomoditat és la gent que posa la música a tot drap amb equips de música molt potents”, ha comentat en Claudio, que fa dos mesos que viu a Barcelona.

Les burilles poden trigar més d’una dècada a degradar-se

Segons l’Ajuntament el benefici de prohibir fumar a les platges és doble: d’una banda es millora la qualitat de l’aire, i de l’altra s’eliminen els residus contaminants del tabac. De fet, una burilla és un element altament contaminant i pot trigar més d’una dècada a degradar-se.

La mesura s’ha començat a aplicar aquest estiu després dels “bons resultats” de la prova pilot que es va fer en quatre platges de la ciutat durant l’estiu passat. Les sancions per fumar a la sorra o l’aigua poden ser de 30 euros.