Sant Andreu ha començat una prova pilot de repartiment a domicili de compres fetes als comerços i als mercats de proximitat. El servei és totalment gratuït i està gestionat per la cooperativa TEB Solucions. La iniciativa, inclosa en el projecte municipal B-Mincome, busca també la inclusió sociolaboral dels repartidors.

El funcionament és senzill: el client fa la comanda i efectua el pagament a la botiga o el mercat, però no se l’emporta. Són els repartidors qui s’encarreguen de portar-se-la a casa. L’horari del servei de repartiment és de dilluns a divendres en torn de matí i tarda i dissabte al matí.

Màxim, 10 kg per repartiment

Qualsevol persona pot sol·licitar el repartiment gratuït a domicili, però el volum a repartir està limitat a la capacitat del carretó que utilitzen els repartidors, que van a peu, i el pes màxim per transportar és de 10 kilograms. A més, es dona prioritat als productes frescos.

Inclusió d’aturats de llarga durada

La cooperativa TEB Solucions és l’encarregada de gestionar el repartiment. A la disposició d’aquest servei hi ha cinc persones a les quals se’ls ha format per desenvolupar les tasques necessàries i que estan contractades a través del projecte B-Mincome, cofinançat pel programa Urban Innovative Actions de la Unió Europea, que lluita contra la pobresa i la desigualtat en zones desafavorides en la zona de l’Eix Besòs. En aquest cas, Helena Serrasolsas, responsable de comerç del districte de Sant Andreu, explica que són aturats de llarga durada als quals es busca reinserir en el món laboral: “Intentem donar impuls a gent que està molt desmotivada i porta anys sense trobar feina”.

Prova pilot estesa a tot el districte

La prova pilot de repartiment a domicili es fa en col·laboració amb el Mercat de Sant Andreu, el Mercat del Bon Pastor i els eixos comercials del districte. Segons Serrasolsas, un dels objectius d’aquest projecte és “donar un impuls al comerç de proximitat i oferir més serveis i avantatges als clients de tots els barris del districte”. Per això hi participen la Unió de Botiguers Congrés Indians, la Sagrera Activa Associacions de Comerciants, l’Associació de Comerciants Onze de Setembre, l’Eix Comercial de Sant Andreu, Sant Andreu Nord Comerç, l’Associació Comerciants Bon Pastor i l’Associació Comerciants Trinitat Vella.

Opció de continuar

La prova pilot va començar al desembre del 2018 i s’allargarà fins a l’estiu del 2019. Actualment realitzen un parell de repartiments diaris. Quan finalitzi el projecte, el districte de Sant Andreu valorarà la rebuda del servei i si hi ha necessitat d’implementar-lo.