L’Ajuntament ha acabat els treballs per rehabilitar la font d’Hèrcules, situada a la cruïlla del passeig de Sant Joan amb el carrer de Còrsega, a Gràcia. La font té un gran valor històric, ja que és considerada l’estàtua pública més antiga de la ciutat.
S’han invertit 72.000 € a fer una neteja general de les superfícies per eliminar-ne l’òxid, restaurar els medallons de marbre i fer el rejuntament i la impermeabilització de diversos elements. El monument està esculpit amb pedra de Montjuïc, i aquest tipus de material és molt porós i amb el temps havia anat absorbint residus de ferro de l’aigua de la font. Per això, l’estàtua s’havia tornat marronosa, i gràcies a la rehabilitació torna a lluir l’aspecte original.
Més de dos segles d’història i tres ubicacions diferents
La font d’Hèrcules va ser dissenyada per l’escultor Salvador Gurri i esculpida per Josep Moret el 1802, amb motiu de la visita del rei Carles IV a la ciutat. La seva primera ubicació va ser a l’antic passeig de l’Esplanada, situat a l’espai que va quedar entre la Ciutadella i la ciutat després que el barri de la Ribera fos destruït el 1716. Quan el passeig va desaparèixer per transformar la Ciutadella en un parc públic, la font es va traslladar al costat del Palau de Belles Arts, al passeig de Lluís Companys.
El 1928, dins les remodelacions que es van fer a la ciutat per l’Exposició Internacional del 1929, va ser traslladada a la ubicació actual, l’encreuament del passeig de Sant Joan amb el carrer de Còrsega. Els medallons reials en honor de Carles IV van ser suprimits en temps de la Segona República.