Els Premis FAD són uns guardons històrics que reconeixen, des de l’any 1958, els projectes d’arquitectura i interiorisme més interessants en diferents àmbits. A l’edició d’enguany, s’hi han presentat 597 obres, de les quals només se n’han seleccionat una cinquantena i han arribat a la final, 35. Quatre dels projectes seleccionats els trobem a Barcelona i dos són espais públics d’Horta-Guinardó:  els Jardins del Doctor Pla i Armengol, finalistes, i la nova pista d’atletisme de la Campa de la Teixonera, seleccionada, tots dos en la categoria de ciutat i paisatge. Els guanyadors es donaran a conèixer el 28 juliol, ja que l’entrega de premis s’ha posposat a causa del coronavirus.

El valor dels elements naturals i patrimonials

Situats entre la ronda del Guinardó, el carrer de Cartagena, l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat i el torrent de Melis trobem els Jardins del Doctor Pla i Armengol, també coneguts popularment com de Ravetllat-Pla. Engloben 3,6 hectàrees d’espai verd i van obrir al públic el mes de desembre passat. La reforma de l’espai ha estat una de les grans obres de l’Ajuntament a Horta-Guinardó en els darrers anys.

El projecte és de Planas-Esquius-Segatti amb Ingenieros Asociados. Per a l’equip d’arquitectes i tècnics responsables de l’obra, la nominació és un reconeixement a un treball pensat amb la voluntat de donar valor als elements naturals, històrics i patrimonials que ja hi havia al terreny. Aquest ha estat, precisament, un dels aspectes que més ha valorat el jurat, que els treballs estiguessin en sintonia amb el paisatge existent i també que estiguessin al servei de la ciutadania.

La Campa no ha passat a la final

Els Jardins de Pla i Armengol, però, no són l’únic espai d’Horta-Guinardó que ha estat reconegut als Premis FAD d’arquitectura. El projecte de la nova pista d’atletisme de la Campa de la Teixonera ha estat seleccionat, però no ha passat a la final. Per a l’Ajuntament, aquest fet reconeix l’esforç que, asseguren, està fent el consistori per portar el disseny a l’espai públic i al servei de les persones a tots els barris de la ciutat.