La decisió de la fiscalia arriba després de prendre declaració a alguns dels interns i funcionaris i d’analitzar les imatges enregistrades per les càmeres de seguretat del CIE de la Zona Franca, que han permès fer una reconstrucció dels fets de l’1 de novembre. Segons la fiscalia, els fets van començar quan dos grups d’interns, de nacionalitat albanesa i algeriana, van iniciar després de sopar una baralla per problemes de convivència, descarten que l’enfrontament tingués relació amb les denúncies de maltractament del CIE o reivindicacions dels interns pel mal estat de les instal·lacions.

El fiscal relata que l’enfrontament es va iniciar a les vuit del vespre amb una baralla que va continuar amb desenes d’interns intentant tirar a terra una porta de la cuina que dóna a l’exterior, els funcionaris policials els van portar fins a la sala d’estar i allà van trencar taules i altres objectes, o amb aquests fetsels van conduir fins al pati per intentar controlar la situació. Com que allà es van aplegar una vuitantena d’interns que “tenien objectes contundents i perillosos” i que “estaven en una actitud violenta,” van demanar el suport de la unitat antidisturbis de la Policia Nacional. Aquests van fer acte de presència, van ser els funcionaris policials els que van escorcollar els interns i els van portar fins a les habitacions. Segons la investigació els agents de la unitat antidisturbis es van centrar a fer la seva feina i no es van extralimitar, detalla que “no s’ha constatat que fessin servir la força”.

Per contra, el fiscal detalla que alguns dels interns que van protagonitzar l’intent de fuga i el motí al patí sí que podrien ser constitutives d’infracció penal. Explica que es van produir actituds violentes i van provocar danys al mobiliari i a les instal·lacions, i concreta que aquestes responsabilitats les investiga el Jutjat d’Instrucció número 24 de Barcelona.