Arran de les càrregues pel referèndum de l’1 d’octubre, a Barcelona van resultar ferides unes 300 persones. Algunes ho han denunciat i el Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona ho està investigant. De fet, aquesta setmana acabarà la primera ronda de declaracions de policies nacionals investigats.
Hi ha casos de presumptes agressions que s’han fet molt mediàtics com el d’Alejandra Rayas, a l’Escola Mediterrània, o Marta Torrecillas, a l‘Institut Pau Claris, entre d’altres. Ara bé, n’hi ha més, de la mateixa gravetat o fins i tot superior, que també s’han denunciat. Algunes víctimes han explicat a betevé que es va sentir “totalment desprotegits” després dels fets perquè no tenien prou recursos per fer front a una defensa penal.
Qui va detectar aquesta necessitat va ser un grup de vuit advocats que van crear l’Associació de Juristes pels Drets Humans. Es va unir de forma espontània i estan representant gratuïtament una cinquantena de ferits per l’1-O. En total, han presentat una vintena de querelles col·lectives, una per col·legi que va ser punt de votació. Un dels seus membres, Joaquim Pérez, ha carregat contra l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), que considera que “hauria d’haver fet alguna cosa” per coordinar la defensa dels ferits. “Com que no va posar advocats compromesos amb la defensa dels drets humans, vam intentar tirar endavant aquesta iniciativa”, ha explicat Pérez.
Estan exercint la defensa de forma totalment gratuïta. Només van fer pagar a les víctimes 100 euros, que ja han gastat per pagar els procuradors. Ara bé, auguren que la causa contra els policies nacionals pels disturbis del referèndum serà llarga. Per això, han obert una campanya de micromecenatge per recollir fons.
“Si no fos per ells, et trobes totalment desemparat”
Les quatre víctimes que han denunciat els fets han explicat a betevé que l’Associació de Juristes pels Drets Humans els ha estat una gran ajuda. Pocs dies després de l’1-O, van denunciar-ho als Mossos d’Esquadra però després recorden sentir-se sols. “Ets una persona anònima contra l’Estat”, ha explicat Esther Raya, ferida a l’Institut Pau Claris. Jordi Meca, que era a l’Escola Mediterrània, ha dit que la seva preocupació era “com defensava la meva dignitat havent de pagar advocat i un procurador”. Admeten sentir-se desprotegits i fins tot en algun cas es va plantejar no denunciar-ho.