reconstruccio mamaria

(ACN) Un estudi ha demostrat que un fàrmac millora la supervivència als 12 mesos de les pacients amb un dels càncers de mama més agressius, el metastàtic HER2-positiu. Segons les dades obtingudes, el medicament frena l’avenç de la malaltia en tres de cada quatre dones, és a dir, el 75 % de les malaltes, mentre que amb el tractament estàndard s’aconsegueix en un 34,1 % de casos. El medicament burla les cèl·lules tumorals per entrar-hi i destruir-les. 

“Els resultats més positius en la història del càncer de mama”

El fàrmac es diu Trastuzumab deruxtecan i, en l’estudi, hi han participat un equip internacional d’investigadors liderat pel director de l’International Breast Cancer Center (IBCC), Javier Cortés. El científic assegura que aporta els resultats “més positius en la història del càncer de mama”. La taxa de desaparició total del tumor es dona en el 16 % de les pacients, davant del 8,7 % que s’aconsegueix amb el tractament estàndard, el TDM1.

Aquest fàrmac és tan innovador i millora el pronòstic de forma tan cridanera respecte al tractament estàndard actual que podríem trobar-nos davant el medicament més actiu en la història del càncer de mama
Javier Cortés, director de l’estudi

Després d’aquests resultats, el medicament ha passat a ser l’estàndard nou de tractament en segona línia per a pacients amb càncer de mama HER2-positiu, un 20 % del total.

A banda, Cortés pronostica que el medicament “avançarà a la primera línia de tractament i als tumors localitzats per, fins i tot, valorar desescalar el tractament de quimioteràpia”.

Un cavall de Troia

El medicament actua com un cavall de Troia, s’administra per via intravenosa i viatja a través de la sang fins a les cèl·lules tumorals. El fàrmac reconeix la porta d’entrada d’aquestes cèl·lules malignes, hi entra sense ser detectat i allibera la quimioteràpia que transporta per destruir-les, sense danyar tant altres cèl·lules sanes.

El director de l’estudi ha augurat, encara que sigui de manera preliminar, que el fàrmac “podria arribar a curar la malaltia en algunes pacients, perquè hem vist que el tumor desapareix en el 16 % dels casos” o augmentar les possibilitats reals de cronificar la malaltia.

Inflamació pulmonar, un possible efecte secundari

Com a contrapartida, el Trastuzumab deruxtecan, va provocar neumonitis -inflamació pulmonar- en un 10 % del casos, davant l’1,9 % del tractament fins ara estàndard. En tot cas, els responsables de l’estudi afirmen que el monitoratge o seguiment estret de les pacients tractades amb el nou fàrmac permet detectar, tractar precoçment i controlar aquest efecte advers “en la immensa majoria” de les pacients.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a