El fàrmac Omomyc ha demostrat per primera vegada la capacitat contra el càncer de mama metastàsic. Segons l’estudi desenvolupat al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i Peptomyc, la proteïna que conté el fàrmac pot inhibir un gen clau per al càncer, l’MYC.

“Havíem demostrat que Omomyc era eficaç controlant molts tumors primaris. Ara, a més, hem vist que també és un fàrmac eficaç per bloquejar la invasió, l’establiment i el creixement de les metàstasis en el càncer de mama“, explica la doctora Laura Doucek, cap del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO.

MYC, una diana terapèutica

Fa dècades que la recerca oncològica ha posat de manifesta que el gen MYC té una funció important en el desenvolupament de pràcticament tots els tumors sòlids. En aquest sentit, l’Omomyc conté una proteïna capaç d’inhibir l’MYC i ja s’està provant en pacients en un assaig clínic iniciat el maig del 2021 al VHIO. Tot i això, tots els treballs de recerca sobre aquesta fàrmac s’han centrat en tumors primaris i no se n’havia provat l’eficàcia contra la malaltia metastàtica.

De fet, fins i tot, hi havia certa controvèrsia sobre com podia afectar el desenvolupament de les metàstasis i alguns estudis suggerien que inhibir l’MYC podia potenciar la metàstasi. Ara s’ha demostrat que no és així i que el fàrmac pot ajudar a controlar les metàstasis, ja que la inhibició de MYC és eficaç independentment del perfil mutacional del tumor.

En tots els casos s’ha pogut comprovar que Omomyc té una activitat antimetastàtica important, en contra del que s’havia especulat
Daniel Massó, investigador de Peptomyc

Resultats positius en tots els experiments

En els models “in vitro” es va provar l’eficàcia del fàrmac en tots els tipus de tumors, mentre que en l’experimentació amb models animals l’estudi s’ha centrat en el càncer de mama triple negatiu, un dels tipus de càncer de mama amb més mal pronòstic. Un nou treball, dut a terme al VHIO, ha analitzat l’eficàcia d’Omomyc i els resultats obtinguts han estat molt positius: “Hem observat que impacta en el creixement de la metàstasi i, en alguns casos, la fa desaparèixer”, explica l’investigador Daniel Massó.

També han comprovat que quan s’administra Omomyc per via intravenosa “es produeix una disminució del creixement del tumor i s’allarga significativament la supervivència dels ratolins”, comenta Massó. Tot i que encara no s’ha provat en pacients, els investigadors són optimistes i creuen que el fàrmac podria millorar la supervivència dels malalts.