Fanals del carrer de Saragossa

L’Ajuntament ha aturat la retirada dels fanals modernistes dels carrers de Saragossa i Sant Eusebi, al Farró, després que els veïns n’hagin denunciat l’acció. Segons ha explicat el consistori, s’ha iniciat un procés de reforma d’aquestes vies que inclou actuacions sobre l’enllumenat a causa de l’arbrat que s’ha de plantar al carrer. Però entitats del barri com l’Associació de Veïns del Farró han aconseguit parar la substitució de l’enllumenat antic.

Caldrà esperar a la setmana vinent per saber què passarà finalment amb aquests fanals. Fonts municipals han explicat a betevé que el consistori es reunirà amb els veïns en els pròxims dies per estudiar si es cataloguen aquests fanals com a patrimoni, tal com s’ha fet a altres indrets de la ciutat. D’aquesta manera, es podrien salvar els fanals modernistes del Farró. En aquest cas, segons l’Ajuntament, s’instal·larien igualment els nous fanals per millorar la il·luminació dels carrers, però es mantindrien els elements modernistes sense funcionament i només com a memòria històrica.

Els veïns, sorpresos amb l’actuació de l’Ajuntament

L’Ajuntament havia acordat el projecte de reforma del carrer de Saragossa amb els residents de la zona. Però l’Associació de Veïns del Farró ha afirmat a betevé que el consistori es va comprometre a instal·lar els fanals nous i a mantenir els antics com a elements històrics. Per això, diu l’entitat, els ha sorprès que el govern municipal comencés a retirar-los. Després d’un parell de fanals retirats, els veïns van aconseguir aturar l’actuació dels operaris.

Ester Rodríguez, de l’AV del Farró, afirma que un fet similar va succeir ara fa uns sis anys al carrer de Vallirana. Aleshores, explica que l’Ajuntament va instal·lar fanals nous i va mantenir els modernistes per la seva importància patrimonial. Però mesos més tard, diu l’Ester, el consistori va optar per retirar-los. Quan els veïns van demanar la reincorporació dels fanals antics, el consistori va argumentar que no sabia on es trobaven. Això ha fet que el carrer de Vallirana hagi perdut els seus fanals històrics.

Ara, però, els veïns es mostren esperançats que els fanals modernistes dels carrers de Saragossa i Sant Eusebi es mantinguin.

Fanals del carrer de Saragossa