L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha trobat a Roma amb alcaldes i regidors de ciutats espanyoles i italianes per parlar sobre el tancament dels ports europeus del Mediterrani als migrants rescatats al mar. En aquesta cimera, els representants polítics han denunciat el bloqueig de les embarcacions de rescat de diverses ONG, com l’Open Arms, que ja fa un mes que és a Barcelona i que no té permís per salpar al mar. L’objectiu de la cita ha estat explorar noves estratègies i una aliança de ciutats per impulsar accions comunes que defensin els drets humans i “el compliment de les normes d’acollida i asil“.

Ada Colau ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que “sigui coherent” i alliberi els vaixells bloquejats de forma immediata. L’acusa de vulnerar drets humans. “No pot ser que es retinguin vaixells sense cap motiu i, a més, violant convenis internacionals”, ha criticat l’alcaldessa, que és a Roma des d’aquest divendres, quan es va reunir amb el papa a Roma per abordar la crisi dels refugiats. Juntament amb l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, i el fundador d’Open Arms, Òscar Camps, l’alcaldessa de Barcelona va traslladar al pontífex la seva preocupació pel bloqueig en el rescat de persones refugiades al Mediterrani.

Ada Colau a Roma

Barcelona, Madrid, Saragossa, Nàpols, Palerm, Bolonya,  Siracusa, Milà i Latina han estat presents a la trobada celebrada a la capital italiana. El fundador de Proactiva Open Arms, Oscar Camps, també hi ha assistit. Ha celebrat que alcaldes i regidors europeus donin suport al rescat de migrants al Mediterrani. “Ja no estem sols. Els representants de més de 12 milions de ciutadans i ciutadanes europeus s’alien per rescatar Europa de si mateixa. Ni tot Itàlia és Salvini, ni tot Espanya és Marlaska”, ha sentenciat Camps en un tuit.

La reunió a Roma s’ha celebrat després que el capità marítim de Barcelona, que depèn del Ministeri de Foment, denegués el permís al vaixell d’Open Arms per poder salpar cap a Líbia el 8 de gener. Des d’aleshores, l’embarcació es troba bloquejada al port de Barcelona.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”El vaixell d’Open Arms, bloquejat al port de Barcelona sense permís per poder salpar” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/vaixell-proactiva-open-arms-bloquejat-port-barcelona/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Mig miler de persones protesten contra el bloqueig de l’Open Arms” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/els-voluntaris-dopen-arms-convoquen-una-manifestacio-contra-el-bloqueig-del-vaixell/|||” css=”.vc_custom_1540210391676{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

A banda de l’Open Arms, altres vaixells de rescat com l’Aita Mari i el Sea Watch 3 han rebut la denegació administrativa per desenvolupar les tasques de salvament marítim humanitari.