Una cinquantena de persones s’han concentrat aquest dissabte al matí a la plaça de Tetuan per reclamar un canvi de nom de l’espai.  Proposen posar-hi 1 d’Octubre en record del referèndum d’independència del 2017, en què van votar més de tres milions de persones, i seguint la dinàmica d’altres ciutats catalanes com Girona, Sant Cugat o Olot.

Són conscients que un canvi d’aquest estil suposa feina i temps, però es mostren disposats a parlar amb les associacions dels barris i l’Ajuntament per tal de fer arribar la proposta. Per això, aquest dissabte al matí han començat a recollir firmes a favor del canvi del nom. 

Anacronisme vinculat “al colonialisme de l’Estat espanyol”

Volen canviar el nom de plaça de Tetuan perquè asseguren que és un anacronisme “que fa referència  al colonialisme de l’Estat espanyol”. Cal recordar que el nom prové de la batalla de Tetuan, quan l’exèrcit espanyol comandat pel general Leopoldo O’Donnell, va enviar al batalló voluntaris catalans a conquerir la ciutat marroquina. Tetuan va tornar a mans de Marroc dos anys més tard, però el 1913 va tornar a ser ocupada per l’exèrcit espanyol fins al 7 d’abril del 1956. Durant la Segona República la plaça va estar dedicada al pedagog andalús Hermenegildo Giner de los Ríos.

Amb la finalitat de donar a conèixer aquesta iniciativa, el CDR de l’Eixample Dret, Òmnium i l’Assemblea Catalana de Fort Pienc i la Dreta de l’Eixample han organitzat aquest dissabte al matí algunes activitats a la plaça de Tetuan.  La gent que s’hi ha acostat ha pogut participar en tallers, contes i jocs infantils. A més a més, han pogut gaudir de música en directe mentre participaven en un aperitiu groc solidari. Totes les activitats han servit per recaptar diners en solidaritat els presos polítics.

A més, els organitzadors han aprofitat l’ocasió per mostrar la seva solidaritat amb els líders independentistes empresonats, just abans que comenci el judici aquest dimarts.

L’Ajuntament es mostra obert a anomenar 1 d’Octubre algun carrer

El mes d’octubre passat, Gerardo Pisarello va assegurar que l’Ajuntament estava obert a estudiar la possibilitat que algun carrer de la ciutat pugui anomenar-se 1 d’Octubre. Però, va afirmar que per poder-ho fer era necessari que hi hagués una demanada veïnal.