Dibuixant Enric Pons

Enric Pons, antic dibuixant de la històrica editorial Bruguera, ha mort aquest dissabte als 85 anys. Veí durant 50 anys de la Sagrada Família, Pons havia rebut atenció i suport de l’antiga Casa de Cadis, ara un local ocupat autogestionat destinat a donar servei a persones sense sostre. La mort ha estat confirmada per l’activista Lagarder, impulsor del projecte Welcome Sense Sostre i que havia aconseguit establir una relació molt estreta amb Pons.

L’exil·lustrador, treballador en actiu des dels 13 anys fins a la jubilació, va convertir-se en un símbol de lluita contra l’especulació immobiliària. Durant la seva trajectòria ha estat un exemple de la gentrificació i del risc d’exclusió, ja que destinava gairebé la totalitat de la seva pensió (600 €) a pagar el lloguer del pis on vivia (530 €), a tocar de la Sagrada Família. Davant de les dificultats econòmiques va trobar una oportunitat a la Casa de Cadis, on feia alguns àpats i hi passava l’estona amb altres persones sense llar.

Al llarg del dia, els impulsors de Welcome Sense Sostre han construït un altar improvisat a les portes de l’antiga Casa de Cadis. Amics de l’exdibuixant i veïns del barri han expressat el seu condol per la mort de Pons i hi han deixat algunes mostres de record. “Enric, mai t’oblidarem” o “Prou especulació immobiliària” són alguns dels missatges que s’hi poden llegir, acompanyats d’espelmes i flors.

Pons va destinar 5.000 euros per a sensesostre

L’exdibuixant de Bruguera va rebre aquesta setmana una donació anònima de 10.000 euros, provinents d’una persona de Madrid. Això després de conèixer-se la seva situació econòmica delicada. Un cop rebuts, Enric Pons va donar la meitat d’aquests diners a les persones ocupants de la Casa de Cadis per l’ajuda rebuda i perquè poguessin continuar amb la seva tasca d’acollida i atenció a les persones sense sostre.