La Coordinadora de Residències 5+1, que agrupa familiars de persones grans que viuen en residències, ha portat a la fiscalia les darreres restriccions que s’han imposat als usuaris i les famílies. S’han reduït les visites permeses i s’han tornat a limitar les sortides dels residents. La portaveu de la coordinadora, Maria José Carcelén, ha alertat que la gent gran se sent com en una presó i això “té un preu molt alt en la salut psíquica i emocional”.

Carcelén ha recordat que el 19 de juliol la Generalitat va reduir el nombre de visitants que poden entrar a les residències, passant de tres a dos familiars. I només tres dies després es va dictar que els residents només podien sortir al carrer si era per més de tres dies.

L’associació considera que aquestes condicions condemnen els avis a un “aïllament salvatge” i per això ha posat una denúncia a la fiscalia. Assenyalen que per restringir el dret de reunió i confinar les persones a casa cal tenir l’autorització del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya igual que s’han fet amb les restriccions que afecten el conjunt de la població, com per exemple el toc de queda.

Demanen cribratges i mantenir bombolles

Carcelén ha valorat positivament la proposta del Ministeri de Sanitat de recomanar que es facin un mínim de dos tests de coronavirus setmanals a treballadors de residències de gent gran, però ho considera insuficient. Aquestes proves anirien destinades als treballadors que rebutgin la vacuna o que encara no tinguin la pauta completa.

Des de la Coordinadora de Residències 5+1 demanen cribratges tant a treballadors com a residents. També volen que a les residències hi hagi el personal suficient per complir les sectoritzacions que permeten mantenir les bombolles. De fet, asseguren que actualment no hi ha prou treballadors i que es mouen per més sectors dels que tenen assignats.

101 residències amb casos de coronavirus

Segons les dades del Departament de Salut d’aquest dimecres, hi ha 101 centres de gent gran amb algun cas actiu de covid-19 entre els residents. En total, hi ha 429 casos actius (0,9 % dels residents) i 359 professionals afectats (1 % dels treballadors).

Al conjunt de residències de serveis socials, que també inclouen centres per a persones amb discapacitat o centres de salut mental, el 96,6 % dels usuaris estan vacunats amb una primera dosi i el 94,6 % tenen la pauta completa. Pel que fa als treballadors, un 90,7 % han rebut la primera dosi i un 84,4 %, les dues.