La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha assenyalat aquest dijous que en la franja dels 20 i els 40 anys “està costant” assolir percentatges elevats de vacunació i creu que cal pressionar-los perquè, alerta, també és una franja susceptible d’emmalaltir i acabar a l’hospital o amb seqüeles.

La franja d’edat que té menys por

En una entrevista a RAC1, ha afirmat que “més que sorprendre’ns, ens sap greu” i afegeix que, aquesta, “és la franja d’edat que té menys por”. Explica que van tenir por en un moment per si podien contagiar familiars o avis, però ara aquest col·lectiu té la sensació que “a mi no em passarà, o si a mi em passa ja sé que serà una malaltia lleu”. I en aquest sentit és taxativa.

Aquest mantra és el primer que hem de contrarestar perquè hi ha gent d’aquestes edats a les UCI, que té seqüeles, que té covid persistent. Per tant, no només és rellevant per a l’entorn, sinó per a ells mateixos. I això ho hem de fer arribar
Gemma Craywinckel, directora del Servei Català de la Salut

També ha assenyalat que hi ha dies en què fins a un 10 % de les persones que tenen cita per posar-se la segona dosi no s’hi presenten. Ha lamentat que la gent està “prioritzant” les vacances i afegeix que també hi ha una percepció de menys risc, que ha alertat que no és real.

El ritme de baixada de contagis “s’ha aturat”

Craywinckel ha reconegut que els hospitals estan ara “una mica millor”, però ha apuntat que en els darrers dies hi ha hagut moltes oscil·lacions i per això encara “és poc fiable” la baixada. A més, ha alertat que el ritme en la disminució de contagis que hi havia “s’ha aturat” i, tot i que no estan pujant, sí que es troben ara més estabilitzats.

La directora del CatSalut ha apuntat que la situació continua “sent complexa” i ha defensat la necessitat de restriccions perquè es va veure que només amb conscienciació no s’estava aconseguint aturar la cinquena onada. D’altra banda, ha dit que és possible plantejar terceres dosis en determinats sectors, com en residents, però mirant la situació de cadascú.