Una infermera prepara medicació per a un pacient amb covid-19 a un box de l'UCI de l'Hospital de Mataró
Foto: ACN

(ACN / Redacció) El sindicat d’infermeria SATSE denuncia la falta de suport a les infermeres i fisioterapeutes que pateixen covid persistent. El sindicat fa més d’un any que reclama que les baixes laborals per coronavirus es considerin de manera directa malaltia professional per garantir-los una major protecció i seguretat, sobretot davant de possibles seqüeles futures. En el cas de les que tenen covid persistent, afirmen, la situació és “especialment preocupant”.

Les persones amb covid persistent, recorden, sofreixen “un ampli conjunt de símptomes i seqüeles, com són el cansament extrem i continuat, maldecaps permanents, crisis epilèptiques o problemes de caràcter respiratori, entre altres”.

Què canvia per a elles si es reconeix com a malaltia professional?

El reconeixement directe de tota baixa laboral per contagi de covid-19 comporta que tot professional sanitari afectat pugui accedir a determinats beneficis, com l’increment en la prestació econòmica percebuda corresponent al període de baixa, així com rebre una major protecció en cas de possibles recaigudes o seqüeles a conseqüència d’haver patit la malaltia, defensa el sindicat.

Ara com ara, s’ha de justificar cas per cas

Segons l’organització, en aquests moments, perquè sigui considerada malaltia professional, encara cal que els serveis de riscos laborals corresponents diguin en cada cas si el contagi s’ha produït, o no, durant l’exercici de la seva professió. I això, consideren, suposa “un clar perjudici” per a un col·lectiu que des de l’inici de la pandèmia ha estat a primera línia “fins i tot sense els suficients equips i elements de protecció”.

És de justícia que les administracions públiques vetllin per la seva seguretat i benestar durant el seu exercici professional i, d’igual manera, si lamentablement ha resultat contagiat a conseqüència del seu treball
SATSE

Els tribunals els donen la raó

Segons SATSE, la justícia està començat a dictaminar a favor d’aquest reconeixement però creuen que hauria de ser la mateixa Administració pública la que hauria de fer-ho d’ofici. Lamenten que s’hagin de veure “obligats a acudir als tribunals en defensa dels seus interessos i amb la conseqüent sobrecàrrega del sistema judicial”.