(ACN) Familiars de reclusos i entitats socials s’han mobilitzat aquest divendres a la tarda a plaça de Sant Jaume per demanar al Departament de Justícia que aturi la modificació del protocol de contenció que s’aplica ara a presons. Fa unes setmanes Justícia va anunciar que revisaria el protocol actual —que prioritza mesures alternatives a la immobilització física del pres— perquè, segons el seu criteri, s’ha demostrat que no és efectiu.

El departament ho justifica perquè han augmentat les autolesions dels interns, les baralles entre reclusos i les agressions cap a funcionaris. Davant d’aquest anunci, les famílies temen que es torni a apostar per la contenció mecànica i d’immobilització al llit, ja que consideren que seria una “regressió”.

Els familiars afirmen que les recomanacions internacionals parlen d’avançar cap a un model de contenció zero i ho han volgut recordar coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans.

Cel·les encoixinades i períodes d’aïllament

Precisament aquesta setmana l’Organització Mundial contra la Tortura (OMCT) ha fet pública una carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, per mostrar la seva “preocupació” davant l’anunci que la Circular 2/2021, que introduïa l’actual protocol de contenció a les presons de Catalunya, serà substituïda per una nova regulació que entraria en vigor el proper 1 de gener.

La circular, del 12 d’abril, feia referència a provar la utilització de cel·les encoixinades i períodes d’aïllament en aquest espai, així com tècniques de contenció verbal, com a alternativa a la immobilització al llit.