Fotografia: Miquel Tres

(ACN) L’arquitecta barcelonina Carme Pinós ha estat guardonada amb el Premi Nacional d’Arquitectura 2021 del Govern espanyol. Es tracta del màxim guardó atorgat a l’Estat espanyol en el camp de l’arquitectura, dotat amb 60.000 euros i concedit a proposta d’un jurat compost per destacats professionals.

Els membres del jurat han destacat la “solidesa de la seva trajectòria”, que descriuen com “prolífica i d’excel·lència, impregnada sempre per una gran potència creadora”. També han emfatitzat la “responsabilitat social i la sostenibilitat perseguida en els seus projectes”. El jurat també ha subratllat la seva capacitat de fer dialogar l’arquitectura amb altres disciplines amb “gran capacitat divulgativa tant dins com fora de les fronteres” de l’estat espanyol.

Pinós ja havia estat guardonada amb altres premis rellevants com la Creu de Sant Jordi l’any 2015, el Premi d’Arquitectura del Consell Superior d’Arquitectes d’Espanya el 1995 o el Premi Ciutat de Barcelona el 1992.

plaça de la gardunya
Façana posterior de La Boqueria

Visionària de la plaça de la Gardunya

Entre els projectes que ha desenvolupat en solitari destaca el conjunt del centre de Barcelona que formen la plaça de la Gardunya, l’Escola d’Art Massana i la façana posterior del Mercat de la Boqueria. També va dissenyar les instal·lacions olímpiques de tir amb arc de Barcelona.