A tot Barcelona, el 91% dels nens que el curs vinent començaran el segon cicle d’educació infantil (P3) han aconseguit plaça a les escoles triades pels pares com a primera opció. Però a la zona del Poblenou, que ha guanyat força població jove durant els darrers anys, encara hi falten força places escolars per arribar a aquest nivell de satisfacció de la demanda i, de fet, a hores d’ara hi ha una vintena de famílies sense cap plaça d’escola per als fills dins d’aquest barris. Un centenar de famílies han decidit unir les seves queixes a través de la plataforma Volem Escola, que exigeix poder portar els fills a alguna de les escoles del barri que van demanar en fer la preinscripció.

En principi, prop de 150 famílies es van quedar sense plaça a l’escola que havien demanat com a primera opció. Per mirar de solucionar-ho, aquesta mateixa setmana el Consorci d’Educació de Barcelona ha augmentat de 25 a 26 la ràtio d’alumnes per classe a tota la zona, i ha decidit obrir tres nous grups a les escoles públiques Pere IV i La Mar Bella i a la concertada Montseny.

La plataforma Volem Escola denuncia que s’ha ampliat un grup a l’Escola La Mar Bella, on pràcticament no hi havia demanda: s’hi oferien 25 places, 15 de les quals reservades per a germans d’alumnes del centre, i només van demanar afegir-s’hi cinc famílies més. En canvi, reclamen nous grups a les escoles Fluvià i Vila Olímpica, on hi ha més demanda no satisfeta. El Consorci d’Educació de Barcelona no preveu aquesta possibilitat.

El gerent del Consorci, Manel Blasco, en declaracions a l’agència EFE, es va comprometre ahir a “acompanyar” els pares que no estiguin satisfets amb l’escola que els ha tocat. I els va recordar que “queda molt procés” fins a la matriculació definitiva dels alumnes.

Les famílies volen aprofitar aquest temps per recollir les signatures de tots els afectats i lliurar-les al Consorci d’Educació després de Setmana Santa. Han presentat reclamacions individuals i ara volen manifestar la queixa de forma col·lectiva. Llavors esperen poder reunir-se amb els responsables de la planificació escolar de la ciutat i del districte. Diuen que no entenen per què l’Ajuntament i la Generalitat no han llegit les dades demogràfiques per preveure aquesta allau de preinscripcions i evitar un problema que fa anys que es produeix al Poblenou. També acusen el Consorci de tractar els nens com un número, sense tenir en compte el model pedagògic amb què els pares volen educar els seus fills.