No deixaran de fer-se sentir fins que el canòdrom tingui, per fi, una utilitat per al barri. Tot i que l'Ajuntament ja s'hi ha compromès, els 8 anys que fa que és en desús, els fa ser, si més no, prudents. La tercera fase de les obres de remodelació començarà aquest estiu però no serà durant la primera meitat de 2015, amb les obres acabades, que s'omplirà de contingut. El canòdrom es convertirà en un centre dedicat a impulsar la creativitat i la innovació. Un projecte que no acaba de convèncer les entitats veïnals. BELÉN AYUCAR, presidenta de la taula de treball d'entitats Canòdrom "Ens van presentar un projecte inicial de centre d'art. Després es va aturar. Després van tornar a presentar un altre projecte que entenem però que se'ns escapen moltes coses perquè és una mica complicat d'entendre. No diguem que no sigui vàlid però a nosaltres se'ns escapen moltes coses." A més de reivindicar un ús per l'edifici del canòdrom, els veïns del barri fa temps que reclamen una sèrie d'equipaments que consideren necessaris i que anirien ubicats en aquesta mateixa illa. Tenen el compromís de l'Ajuntament però, de moment, no hi ha dates en ferm. CLAUDI CERVELLÓ, conseller del districte de Sant Andreu "Hi ha una sèrie d'equipaments que estan compromesos amb la taula d'entitats del barri i que tots els grups del plenari municipal vam votar a favor i que és una cosa que no té cap altre condicionant que la disponibilitat econòmica. El dia que tinguem diners es faran aquestes infraestructures." Es tracta d'equipaments com una escola bressol, un casal per a la gent gran o un pavelló esportiu. Unes necessitats que, quan el canòdrom entri funcionament, es convertiran en la principal reivindicació del barri. Els veïns tenen clar quin n'ha de ser el futur.

Les graderies que encara es conserven de l’antic Canòdrom Meridiana, al barri del Congrés i els Indians, s’han omplert aquest dissabte de veïns que volen recuperar l’espai i transformar-lo en equipaments socials. La jornada reivindicativa consisteix a obrir les portes del recinte perquè tothom pugui visitar-lo. Durant el matí, s’hi fan activitats per idear un disseny col·lectiu dels equipaments que han de nodrir el nou espai del Canòdrom.

A la tarda, hi haurà una taula rodona amb les experiències de Can Batlló i el Fab Lab de Ciutat Meridiana, que es presentaran amb un resum de la lluita dels darrers anys de l’assemblea veïnal Canòdrom per al barri, ja!. En aquesta trobada també hi participaran membres de la FAVB.

Aquesta jornada s’organitza amb l’ànim de denunciar el retard acumulat en la construcció d’equipaments que les associacions veïnals del barri fa sis anys que reclamen. Els veïns denuncien que l’Ajuntament, propietari de l’espai, no té prevista cap construcció i només ha establert un equipament en l’únic espai que s’ha renovat amb motiu del fallit projecte de fer-hi el Centre d’Art Contemporani. Aquest equipament és un viver d’empreses de creació cultural, de gestió publicoprivada, per dotar d’eines els creadors i emprenedors perquè puguin accedir als mercats i establir contactes amb les empreses.

Compromís municipal

L’Ajuntament, però, assegura que el compromís municipal per dur a terme els equipaments que reclamen els veïns és ferm. “Hi ha una sèrie d’equipaments que estan compromesos amb la taula d’entitats del barri i que tots els grups del plenari municipal vam votar a favor i que no tenen cap altre condicionant que la disponibilitat econòmica. El dia que tinguem diners es faran aquestes infraestructures”, explica Claudi Cervelló, conseller del districte de Sant Andreu. El primer que s’hi farà és un pavelló municipal semisoterrat on ara hi ha les pistes de tennis. L’Ajuntament ja ha pagat set milions d’euros per l’expropiació dels terrenys.