Només durant el 2021 es van registrar 8.398 activacions del Codi ictus a Catalunya, un protocol d’actuació urgent que connecta el servei d’emergències amb els hospitals. Aquesta xifra representa un 32 % més que la registrada el 2018. Són dades del Departament de Salut, que alerta que any rere any incrementa el nombre de persones tractades per aquesta malaltia, que produeix una alteració brusca de la circulació sanguínia al cervell a conseqüència del taponament o trencament d’una artèria.
El Codi ictus, pioner a Europa
El Codi ictus és un protocol d’actuació urgent que coordina el Sistema d’Emergències Mèdiques i el telèfon 112 per identificar ràpidament els casos d’aquesta malaltia vascular. És pioner a Europa i permet adreçar ràpidament els pacients a un del 29 hospitals adherits a la xarxa d’ictus i alertar el centre sanitari perquè ofereixi al malalt una atenció immediata.
Actuar amb rapidesa és vital, ja que cada minut que passa, moren dos milions de neurones. Carlos Molina, coordinador de la Unitat d’Ictus de l’Hospital de la Vall d’Hebron apunta que el dany al teixit cerebral és irrecuperable i les seqüeles dependran del temps de resposta i la zona del cervell afectada. “El 40 % dels pacients tindrà algun tipus de discapacitat, que pot afectar la parla, la mobilitat, la sensibilitat o, fins i tot, la comprensió i cognició”, conclou Molina.
Primera causa de mort en dones i tercera en homes
Coincidint amb el Dia Mundial de l’Ictus, la Fundació Ictus alerta que aquest accident cardiovascular cada cop afecta més la població menor de 60 anys i que ja s’ha convertit en la primera causa de mort en dones i la tercera en homes. El responsable de projectes de l’entitat, Miquel Gallofré, explica que “és una malaltia silenciosa, que apareix sense que el malalt de n’adoni” i recorda la importància d’una resposta ràpida per salvar vides i reduir les seqüeles.
“Davant l’ictus, truca ràpid al 112”, la nova campanya de Salut
El Departament de Salut i la Fundació Ictus han posat en marxa una campanya per conscienciar la població de la importància d’actuar ràpid en cas d’ictus. Protagonitzada per la nadadora olímpica Mireia Belmonte i sota el lema “Davant l’ictus, truca ràpid al 112. No t’ho pensis”, l’anunci posa el focus a ensenyar a la ciutadania els símptomes d’un accident cardiovascular i alerta que si es nota un canvi brusc en la persona, com la pèrdua de força a una banda del cos, canvis en la parla o en el gest de la cara, cal trucar amb rapidesa al 112.